Silicone ve geleceği

Silicone Android Uygulaması

TheMarqE

Silver Sample
Katılım
2 Nis 2021
Mesajlar
771
Çözümler
6
İfade skoru
2.206
Konum
C#
DH kolay ölebilecek bir forum değil ama. Anlık aktif kişi sayısı 5-6K. Üstelik kayıtlı 2-3 milyon üye var.
Ama grafikler öyle göstermiyor. Geçen gördüğüm konuda aktifliğin aşırı düştüğünü söylüyorlardı grafiklerle.
 
KS
fryzen

fryzen

Silver Sample
Katılım
4 Nis 2021
Mesajlar
646
İfade skoru
2.527
En iyisini yapmışlar. 2013'ten sonrasında forum kültürü pek kalmadı zaten, 2010 ve öncesi aktifti.
Şunu da belirtmek isterim: Silicone tam olarak bir forum değil, sosyal ağ tadında bir yer. Bu hali sıradan forumlara göre çok daha keyifli yapıyor ancak yardıma ihtiyacı olanların azlığı da can sıkmıyor değil.
 

illedelinux

Silver Sample
Katılım
17 Nis 2021
Mesajlar
853
Çözümler
6
İfade skoru
4.646
İnsanların foruma üye olması için elbette bir çok neden var ama bunların başında yardım almak, bilgi edinmek ve görüşlerini paylaşmak gelir.
İkinci sırada üyeler diğer üyelerden herhangi bir haksızlığa uğradığında veya öyle olduğunu düşündüğünde yönetimin adil bir anlayışla soruna el atacağı güvencesini hissetmeli. Zira bildiğim, duyduğum forumlar haksızlığa uğrayan üyelere sahip çıkmayarak diğer üyelerin de haksızlığa uğramasının dolaylı olarak önünü açıyor. Üye düşüşü genelde bu yüzden oluyor. Sırf bunun için kendim yerli ve yabancı kaynaklarda araştırma yapmıştım. Forumu terkeden üyeler genelde yönetimin sahip çıkmaması, üyeyi uğradığı haksızlıkla başbaşa bırakması yüzünden terkediyorlar. Araştırmamda yabancı forumlarda haksızlığa uğrama olayı pek olmuyor ama denk geldiklerimde de yönetim hiç ummadığım ağır bir şekilde cezalandırıyor. Örneğin yabancı forumda aklımda kalan bir tanesinde başlıkları sulandıran birine "Forumumuz ciddi bir forumdur, senin gibi pislikler için değildir" diyen yöneticiye rastladım.

Şu görüşleri paylaşma olayına da biraz değineyim.
Çocuklar, öğrenme isteği içinde olanlar, hayal dünyasında yaşayanlar ve çeşitli maddi-manevi veya psikolojik sorun yaşayanlar, görüşleri paylaşmak veya paylaşılmış görüşleri okumak ister. Çünkü dünyayı tanımak, kendi karekterini oluşturmak veya sorununa bir nebze çözüm bulmak ister.
Forum bunlar için idealdir ama üyeler çekinmeden her sorununu, düşüncesini paylaşabilmeli, forumda bu cazibeyi alabilmeli. Umarım Silicone forum bunların üstesinden başarıyla gelir ki, başaracak gibi görünüyor.
 

Tansu Çiller

Platinum Sample
Katılım
27 Nis 2021
Mesajlar
2.374
Çözümler
2
İfade skoru
5.709
Konum
Çatalca
Ben sizi tanıyorum
Mesajlar otomatik birleştirildi:

Bu aslında @perspektive 'nin konusuna yazdığım bir mesajdı, birkaç ekleme yapıp konu olarak açmayı daha uygun gördüm.

Türk forumlar arasından Technopat ve Silicone'u aktif kullandım; Donanım Arşivi ve Donanım Haber'i aktif kullanmasam bile takip ettim. Gözlemlerim şunu gösterdi ki Türkiye'de kullanıcıların beklentisi ne çok keskin forumlar, ne de çok serbest forumlar. Genel olarak bilgili kullanıcılar dengeli forumları tercih ediyor, uzun vadede de bilgili kullanıcıların çoğunlukta olduğu forumlar büyüyebiliyor.

Technopat'ın 2018-2019 dönemlerinde ciddilik biraz samimiyete baskındı ancak yine de samimi olunabilen, hakim kullanıcıların birbirini tanıdığı bir ortamdı. Moderasyon yine sertti ancak çeşitli serbestiler de tanınıyordu. Hem deneyimli üye hem de yeni üye sayısı dengeliydi.

2020'de Donanım Arşivi Forum kurulduğunda daha rahat, samimi bir forum kurma hedefindelerdi ancak ilk dönemleri tam bir faciaydı. Zamanla Technopat'ın moderasyonu sertleşince bazı tecrübeli üyeler oraya geçti, oradan da yetenekli kişiler çıktı.

2020'nin sonuna geldiğimizde, ki bence Technopat'ı etkileyen en büyük kararlardan biridir, gruplaşma sebebiyle Kural 60 getirilerek üyelerin iletişimi önlenmeye başladı.

Bu kararın ardından yavaş yavaş daha ciddi, daha sert olmaya başlayan ortam buna moderasyonun saygısız tavırları da eklenince önde gelen kullanıcıları farklı arayışlara sürükledi. Bu noktada da Donanım Arşivi tercih noktası oldu ancak ciddiyetsiz ortam, keyfi uzaklaştırmaların olduğunun düşünülmesi gibi nedenlerle alternatif arayışlar devam ediyordu.

2021'in başlarında ise diğer forumlarda sevilen bazı arkadaşlarımız birleşerek Silicone'u kurdu. Diğer forumların olumlu özelliklerini aldılar, üyelerine saygı gösteren bir oluşum kurdular ve büyümeye de devam ediyorlar.

Forum yönetmek zordur, insanlarla iletişim kabiliyeti gerektirir, hele ki sanal ortamda çoğu kişi daha rahat olduğu için daha da zordur. Bir forumun temel olarak uyması gereken birkaç kural vardır:
- Üyelerine saygı göster.
- Sürekli olarak doğru analizlerle siteyi geliştir.
- Rakiplerini sana ulaşamaz görme.
- Dengeli yaklaşımlarda bulun.

"Rakiplerini sana ulaşamaz görme." Buraya ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bundan 7-8 ay önce Technopat'ta bir konu açmıştım, demiştim ki "Şu anda en iyi forum olabilirsiniz ancak bu ileride yeni kurulacak oluşumların sizi geçemeyeceği anlamına gelmez."

Bu Silicone için de geçerli. Şu anda en iyi forum olabilir ancak başka yeni oluşumlar da Silicone'u geçebilir. Üye sirkülasyonu sorunu çözülmesi için adımlar atılmalı (atılıyor aslında), moderasyon düzene sokulmalı, yönetim çeşitli tahriklere uymamalı. Sürekli kendinizi güncel tutarsanız, bilinçli ve dengeli haraket ederseniz başarınızı pekiştirirsiniz.

- - - - -

Bu bağlamda şu anda forumun çözmesi gereken en büyük sorunlar, yeni üyeleri foruma katmak ve moderasyonun düzene sokulması. İkisi için de çalışmalar var gibi; YouTube kanalından güzel içerikler çıkıyor, moderasyonda da ayıklamalar yapıldı. Ardından yönetim bazen trol, tahrik edici üyelerle münakaşaya giriyor, bundan kaçınmalı. Instagram'ın etkili konulması, rehberler, özgün bazı eklentiler de forumu çekici yapabilir.
Kural 60 da ne yazıyor ?
 

Sony Series Switch

Gold Sample
Katılım
4 Nis 2021
Mesajlar
746
Çözümler
1
İfade skoru
1.674
Konum
TSMC
Şu an Silicone diğer forumlara göre kalabalık sayılmadığı için güzel bir forum. Fakat ileride ne olur bilemiyoruz yönetimin çok iyi olması gerek.

Bence bir yerine aktiflik sayısı arttıkça kalitesi düşüyor. Kaliteyi yüksek tutmak içinde büyük emek istiyor fakat bir çok yer bu emeği harcamaktan kaçınıyor. Umarım Silicone, bu emeği verir ve güzel bir yer olur burası.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top