Rehber Cruzer Blade USB'ler Neden Alınmamalı?

Silicone Android Uygulaması
Kapak.png

- Cruzer Blade USB'ler Neden Alınmamalı? -
Merhaba sevgili Silicone Forum sakinleri. Başlıktan da göreceğiniz üzere bugün Cruzer Blade denen bir belleğimsi aygıtın neden alınmaması gerektiğinden bahsedeceğim. USB önerileri konularına ister istemez bu USB'nin linkini atan birileri çıkıyor elbet. Bu durumda neden alınmaması gerektiği ile ilgili bir açıklama da yapmak gerekiyor atan kişiye. Ama bu konu ile birlikte artık buna gerek kalmayacak. Bu konuyu eşe, dosta, akrabaya, bilumum herkese atabilirsiniz. Hatta içeriği komple başka forumlara da taşıyabilirsiniz. Yani istediğiniz mecralara atabilirsiniz konunun linkini. Neyse konumuz dağılmasın. İlk sebep ile başlayalım.

1. Fiyatlar |
Her şeyden önce fiyatları bilmenizi istiyorum.​
8 GB​
16 GB​
32 GB​
64 GB​
128 GB​
Güncel fiyatlarını gördüğümüze göre devam edelim.

2. Çağ Dışı Teknoloji |
usb-3.0-usb-2.0.jpg

USB teknolojisi aşağı yukarı 25 yıldır bilgisayar dünyasında kullanılan bir teknoloji. İlk USB teknolojisi Ocak 1996'da geliştirilmiş ve Mayıs 1996'da kullanılmaya başlanmıştır. Windows 95 OSR 2.1 ile gelmişti hatta sanırım bu USB olayı. Sonra Windows 98 ile tamamen entegre olmuştu bilgisayarlara. Bu USB teknolojisi yıllar geçtikçe çeşitli sürümlere de ayrılmıştır. İlk USB sürümü tahmin edeceğiniz üzere 1.0 olarak adlandırılmıştı. Ve sadece 12 Mbps aktarım hızlarına erişiyordu. Yani saniye de aşağı yukarı 1.5 MB/s aktarım hızı vardı. 2000 yılında USB 1.0'ın artık yetersiz kalmasından ötürü USB 2.0 tanıtıldı. Zira USB'nin en büyük rakibi Firewire 400 adı gibi 400 Mbps hızlara erişiyordu. Bunun yanında USB 1.0 ve 1.1'in aktarım hızı çok komik kalıyordu. USB 2.0 ile beraber 480 Mbps aktarım hızları geldi. Bu ise 60 MB/s ediyor.

Daha sonra işte 2008 yılında USB 3.0, 2013 yılında USB 3.1 Gen 2, 2017 yılında ise USB 3.2 Gen 1 geldi. Cruzer Blade peki hangi USB revizyonunu kullanıyor? 21 yıllık USB 2.0 revizyonunu kullanıyor. Düşünün, tam 21 yıllık! Günümüz de USB 2.0 artık çağ dışı bir teknoloji. Neredeyse tüm güncel sistemler de USB 3.0 ve üstü bir USB revizyonu var artık. SanDisk ise utanmadan halen çağ dışı USB 2.0 bellekler satabiliyor. Üstelik çok fahiş fiyatlara. Şimdi gelelim performansa. Performans kısmında daha detaylı açıklayacağım bu olayı.

3. Performans |
kuruzır bleyd.png
1628957028641.png

Yazma hızı adamı delirtir tek kelimeyle. 3 MB/s yazma hızı da 2021 yılında ne bileyim yani. :gülenzaxd: Performans açısından şöyle söyleyeyim daha iyi anlamanız için; çakma Çin malı USB'ler ile hemen hemen aynı. Onlarla aynı sıklette yani. Hız anlamında en büyük rakibi Kioxia TransMemory'dir. Şimdi bazıları "Eee USB 2.0, ne bekliyorsunuz ki?" diyecek. Bizim burada anlatmak istediğimiz SanDisk'in halen daha bu yavaş ve çağ dışı USB 2.0 bellekleri üretip fahiş fiyatlarla satması. Ve insanlarında bunları bilmeden alıp mağdur olması konumuz. USB 2.0 olduğu için bu hızlar normal denebilir. Lakin burada normal olmayan şey halen daha USB 2.0 bir belleğin üretilip, satılması. Öyle ucuz da satmıyorlar üstelik. Yazının en başında fiyatları görebilirsiniz. 32 GB USB 2.0 bir belleğe 43 TL isteyen zihniyetten hiçbir şey almayınız efendim. USB 2.0 bellek asla alınmaz 2021 yılında. Fiyatını asla ama asla hak etmiyor. 8 GB'ın 16 GB'dan pahalı olması da ayrı bir ironik durum. Bu fiyatlar da başka ne alabiliriz peki? BIM'den Lexar JumpDrive V100 alabilirsiniz. :)
35 TL'ye hem 32 GB, hem USB 3.0, hem de şu leş ötesi bellekten kat kat daha performanslı bir bellek almış alıyorsunuz. Nasıl SSD Plus önermiyorsak, Cruzer Blade'i de aynı şekilde asla önermiyoruz. Bu arada USB 3.0 yazan her belleği de almayın. Bazı bellekler USB 3.0 olsa da USB 2.0'dan daha yavaş çalışıyor. Almadan önce hız testlerine bakmakta fayda var o yüzden. Lexar JumpDrive V100 ise USB 3.0 gereksinimlerini tümüyle karşılıyor. Hız anlamında oldukça başarılı.

4. Malzeme Dandikliği |
IMG_20200820_165731.jpg

Cruzer Blade belleklerin dışı da içi kadar sıkıntılı. Bu belleklerin kasası bir süre sonra, tabiri caizse ayakkabının kenarları gibi açılıyor. Kasası yavaş yavaş kırılmaya başlıyor. Yukarıda ki görüntü olayı net bir şekilde açıklıyor zaten. Genellikle baş kısmı kırılır bu USB'nin. Hatta bazen beraberinde PCB'de kırılır. Çok kötü kalite de bir plastik kullanılıyor bu bellekler de. İsterseniz çok narin davranın, yine de ısınmanın falan da etkisiyle o uç kısmı kırılacak elbet bir gün. Zaten baktığımız da uç kısmının ne kadar mükemmel bir mühendislik örneği (!) olduğunu da görebiliyoruz. Metal koruma kafesinden bile aciz. Bunu anlatmak için kelime bulmak zor, çok zor. Leğen plastiği bile bunun plastik kalitesinin yanında üst düzey kalır.

5. Isınma |
Kış ayında mısınız? İç Anadolu'da mı yaşıyorsunuz? Havalar çok mu soğuk? O zaman hiç dert etmeyin, çünkü Cruzer Blade var. Yapmanız gereken Cruzer Blade'i bir USB portuna takmak ve üzerinde uzun bir CDM testi başlatmak. Böylece soğuk kış günlerinde hiç üşümeyeceksiniz. :sörf:

Şaka bir yana bu belleğin ciddi manada bir ısınma sorunu var. Bu bellek ile bir keresinde Windows 7 formatı attım. Format bittikten sonra belleği artık çıkartayım dedim. Elimi bir sürdüm, bellek yanıyor resmen. Soba gibi olmuştu. Plastik bir belleğe göre anormal derece de ısınıyor. Bunun sebebi de SanDisk'in ne idüğü belirsiz dandik bir kontrolcü kullanması. Bu belleklerin genel sıkıntısı ısınma yani. Hatta SanDisk belleklerin genel sıkıntısı ısınma. Kullanılan kontrolcü ile alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum. SanDisk'in kontrolcüleri ısınma anlamında çok başarısız.

6. Bozulmaya Yatkınlığı |
1629019161128.png

Gelelim belleğin bozulmaya olan eğilimine. Bu bellekler piyango gibi. Bazen 1 sene gidiyor, bazen 3 sene gidiyor. Bazen ise anında yazma koruması hatası verip çöp oluyor. Elime şu ana kadar sayısız Cruzer Blade geçti. Bazıları kırıldı, bazıları komple yandı, bazıları ise yazma koruması hatası verip kaldı öylece. Yazma koruması hatasını açıklamak gerekirse; NAND yongaları artık ömrünün sonuna geldiğinde bellek yazılımı tarafından yazma koruması ile kilitleniyorlar. Yani bir daha o belleğe asla veri yazamıyorsunuz. Bu da kısaca belleğin çöp olması anlamına geliyor. Cruzer Blade'ler ise bu sorundan muzdaripler. İçinde kullanılan NAND yongasının kalitesini az çok gözler önüne seriyor. :) Hakkında da internette tonla bu konuyla ilgili şikayet var. Ufak bir araştırma ile bulabilirsiniz. :)

- Sonuç -
Sonuca gelirsek, kesinlikle fiyatını hak etmiyor. Hem dayanıksız, hem ısınıyor, hem malzeme kalitesi çok dandik, hem çok yavaş, hem de aşırı pahalı. Gerçek Dünya testlerinde o CDM testinde ki yazma hızından daha kötü yazma hızları alıyorsunuz. Zaman zaman KB/s ile aktarılan dosyalar diyeyim, anlayın siz. :) Her şeyiyle çok kötü, çağ dışı ve rezalet bir bellek. SSD Plus'ın bellek versiyonu gibi bir şey. Bir de bunun ekürisi Cruzer Glide var. Onun da bundan aşağı kalır yanı yok. SanDisk'in Cruzer serisi hiçbir ürününü zorda kalmadıkça tercih etmeyin. Aksi takdirde rezalet yazma hızları, rezalet malzeme kalitesi ve çağ dışı bir teknoloji ile kafayı yersiniz. Ancak beleş bulursanız alın. Gerçi bana beleş verseler de almam. :evilol:

Ek olarak bu belleğin ne zaman çıktığını da söyleyeyim. Kendisi tam 11 yıl önce yani 2010 yılında piyasaya sürülmüş bir bellek. O zamanın giriş seviyesi bir belleği. Şimdi ki durumunu siz düşünün. 11 yıllık bir bellek için o fiyatlar saçmalıktan öteye gitmez. Almayın, aldırtmayın, önermeyin! USB 3.0 çok dert değilse Kioxia TransMemory alın daha iyi. Dayanıklılık anlamında Cruzer Blade'den fersah fersah önde. USB 3.0 bir bellek gerekiyorsa BIM'de Lexar JumpDrive V100 var. Onu alın. Hem hızlı hem de fiyatı da uygun 32 GB bir bellek için. Bu konuyu insanların bu belleği alıp mağdur olmaması adına oluşturdum. Umarım faydam dokunmuştur. Kendinize iyi bakın, hoş çakalın. :)
 

299

Silver Sample
Katılım
15 Nis 2021
Mesajlar
951
Çözümler
2
İfade skoru
3.075
Konum
Silicone tabancası
Yarıtanrıların ender fotoğrafları :kekw:

Geçen yine bu flaş belleklerden birini kullanmak zorunda kaldım, hocaların hepsinde var, evet kanser oldum :D.
Hocam ben ilkokuldayken bile vardı bu şu anda lise 2 yim aiz düşünün :evilol:
 

Mansion

Silver Sample
Katılım
18 Eyl 2021
Mesajlar
405
İfade skoru
921
Konum
Abu Dhabi
51415 numaralı eki görüntüle
- Cruzer Blade USB'ler Neden Alınmamalı? -
Merhaba sevgili Silicone Forum sakinleri. Başlıktan da göreceğiniz üzere bugün Cruzer Blade denen bir belleğimsi aygıtın neden alınmaması gerektiğinden bahsedeceğim. USB önerileri konularına ister istemez bu USB'nin linkini atan birileri çıkıyor elbet. Bu durumda neden alınmaması gerektiği ile ilgili bir açıklama da yapmak gerekiyor atan kişiye. Ama bu konu ile birlikte artık buna gerek kalmayacak. Bu konuyu eşe, dosta, akrabaya, bilumum herkese atabilirsiniz. Hatta içeriği komple başka forumlara da taşıyabilirsiniz. Yani istediğiniz mecralara atabilirsiniz konunun linkini. Neyse konumuz dağılmasın. İlk sebep ile başlayalım.

1. Fiyatlar |
Her şeyden önce fiyatları bilmenizi istiyorum.​
8 GB​
16 GB​
32 GB​
64 GB​
128 GB​
Güncel fiyatlarını gördüğümüze göre devam edelim.

2. Çağ Dışı Teknoloji |
51237 numaralı eki görüntüle
USB teknolojisi aşağı yukarı 25 yıldır bilgisayar dünyasında kullanılan bir teknoloji. İlk USB teknolojisi Ocak 1996'da geliştirilmiş ve Mayıs 1996'da kullanılmaya başlanmıştır. Windows 95 OSR 2.1 ile gelmişti hatta sanırım bu USB olayı. Sonra Windows 98 ile tamamen entegre olmuştu bilgisayarlara. Bu USB teknolojisi yıllar geçtikçe çeşitli sürümlere de ayrılmıştır. İlk USB sürümü tahmin edeceğiniz üzere 1.0 olarak adlandırılmıştı. Ve sadece 12 Mbps aktarım hızlarına erişiyordu. Yani saniye de aşağı yukarı 1.5 MB/s aktarım hızı vardı. 2000 yılında USB 1.0'ın artık yetersiz kalmasından ötürü USB 2.0 tanıtıldı. Zira USB'nin en büyük rakibi Firewire 400 adı gibi 400 Mbps hızlara erişiyordu. Bunun yanında USB 1.0 ve 1.1'in aktarım hızı çok komik kalıyordu. USB 2.0 ile beraber 480 Mbps aktarım hızları geldi. Bu ise 60 MB/s ediyor.

Daha sonra işte 2008 yılında USB 3.0, 2013 yılında USB 3.1 Gen 2, 2017 yılında ise USB 3.2 Gen 1 geldi. Cruzer Blade peki hangi USB revizyonunu kullanıyor? 21 yıllık USB 2.0 revizyonunu kullanıyor. Düşünün, tam 21 yıllık! Günümüz de USB 2.0 artık çağ dışı bir teknoloji. Neredeyse tüm güncel sistemler de USB 3.0 ve üstü bir USB revizyonu var artık. SanDisk ise utanmadan halen çağ dışı USB 2.0 bellekler satabiliyor. Üstelik çok fahiş fiyatlara. Şimdi gelelim performansa. Performans kısmında daha detaylı açıklayacağım bu olayı.

3. Performans |
51239 numaralı eki görüntüle51240 numaralı eki görüntüle
Yazma hızı adamı delirtir tek kelimeyle. 3 MB/s yazma hızı da 2021 yılında ne bileyim yani. :gülenzaxd: Performans açısından şöyle söyleyeyim daha iyi anlamanız için; çakma Çin malı USB'ler ile hemen hemen aynı. Onlarla aynı sıklette yani. Hız anlamında en büyük rakibi Kioxia TransMemory'dir. Şimdi bazıları "Eee USB 2.0, ne bekliyorsunuz ki?" diyecek. Bizim burada anlatmak istediğimiz SanDisk'in halen daha bu yavaş ve çağ dışı USB 2.0 bellekleri üretip fahiş fiyatlarla satması. Ve insanlarında bunları bilmeden alıp mağdur olması konumuz. USB 2.0 olduğu için bu hızlar normal denebilir. Lakin burada normal olmayan şey halen daha USB 2.0 bir belleğin üretilip, satılması. Öyle ucuz da satmıyorlar üstelik. Yazının en başında fiyatları görebilirsiniz. 32 GB USB 2.0 bir belleğe 43 TL isteyen zihniyetten hiçbir şey almayınız efendim. USB 2.0 bellek asla alınmaz 2021 yılında. Fiyatını asla ama asla hak etmiyor. 8 GB'ın 16 GB'dan pahalı olması da ayrı bir ironik durum. Bu fiyatlar da başka ne alabiliriz peki? BIM'den Lexar JumpDrive V100 alabilirsiniz. :)
35 TL'ye hem 32 GB, hem USB 3.0, hem de şu leş ötesi bellekten kat kat daha performanslı bir bellek almış alıyorsunuz. Nasıl SSD Plus önermiyorsak, Cruzer Blade'i de aynı şekilde asla önermiyoruz. Bu arada USB 3.0 yazan her belleği de almayın. Bazı bellekler USB 3.0 olsa da USB 2.0'dan daha yavaş çalışıyor. Almadan önce hız testlerine bakmakta fayda var o yüzden. Lexar JumpDrive V100 ise USB 3.0 gereksinimlerini tümüyle karşılıyor. Hız anlamında oldukça başarılı.

4. Malzeme Dandikliği |
51247 numaralı eki görüntüle
Cruzer Blade belleklerin dışı da içi kadar sıkıntılı. Bu belleklerin kasası bir süre sonra, tabiri caizse ayakkabının kenarları gibi açılıyor. Kasası yavaş yavaş kırılmaya başlıyor. Yukarıda ki görüntü olayı net bir şekilde açıklıyor zaten. Genellikle baş kısmı kırılır bu USB'nin. Hatta bazen beraberinde PCB'de kırılır. Çok kötü kalite de bir plastik kullanılıyor bu bellekler de. İsterseniz çok narin davranın, yine de ısınmanın falan da etkisiyle o uç kısmı kırılacak elbet bir gün. Zaten baktığımız da uç kısmının ne kadar mükemmel bir mühendislik örneği (!) olduğunu da görebiliyoruz. Metal koruma kafesinden bile aciz. Bunu anlatmak için kelime bulmak zor, çok zor. Leğen plastiği bile bunun plastik kalitesinin yanında üst düzey kalır.

5. Isınma |
Kış ayında mısınız? İç Anadolu'da mı yaşıyorsunuz? Havalar çok mu soğuk? O zaman hiç dert etmeyin, çünkü Cruzer Blade var. Yapmanız gereken Cruzer Blade'i bir USB portuna takmak ve üzerinde uzun bir CDM testi başlatmak. Böylece soğuk kış günlerinde hiç üşümeyeceksiniz. :sörf:

Şaka bir yana bu belleğin ciddi manada bir ısınma sorunu var. Bu bellek ile bir keresinde Windows 7 formatı attım. Format bittikten sonra belleği artık çıkartayım dedim. Elimi bir sürdüm, bellek yanıyor resmen. Soba gibi olmuştu. Plastik bir belleğe göre anormal derece de ısınıyor. Bunun sebebi de SanDisk'in ne idüğü belirsiz dandik bir kontrolcü kullanması. Bu belleklerin genel sıkıntısı ısınma yani. Hatta SanDisk belleklerin genel sıkıntısı ısınma. Kullanılan kontrolcü ile alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum. SanDisk'in kontrolcüleri ısınma anlamında çok başarısız.

6. Bozulmaya Yatkınlığı |
51403 numaralı eki görüntüle
Gelelim belleğin bozulmaya olan eğilimine. Bu bellekler piyango gibi. Bazen 1 sene gidiyor, bazen 3 sene gidiyor. Bazen ise anında yazma koruması hatası verip çöp oluyor. Elime şu ana kadar sayısız Cruzer Blade geçti. Bazıları kırıldı, bazıları komple yandı, bazıları ise yazma koruması hatası verip kaldı öylece. Yazma koruması hatasını açıklamak gerekirse; NAND yongaları artık ömrünün sonuna geldiğinde bellek yazılımı tarafından yazma koruması ile kilitleniyorlar. Yani bir daha o belleğe asla veri yazamıyorsunuz. Bu da kısaca belleğin çöp olması anlamına geliyor. Cruzer Blade'ler ise bu sorundan muzdaripler. İçinde kullanılan NAND yongasının kalitesini az çok gözler önüne seriyor. :) Hakkında da internette tonla bu konuyla ilgili şikayet var. Ufak bir araştırma ile bulabilirsiniz. :)

- Sonuç -
Sonuca gelirsek, kesinlikle fiyatını hak etmiyor. Hem dayanıksız, hem ısınıyor, hem malzeme kalitesi çok dandik, hem çok yavaş, hem de aşırı pahalı. Gerçek Dünya testlerinde o CDM testinde ki yazma hızından daha kötü yazma hızları alıyorsunuz. Zaman zaman KB/s ile aktarılan dosyalar diyeyim, anlayın siz. :) Her şeyiyle çok kötü, çağ dışı ve rezalet bir bellek. SSD Plus'ın bellek versiyonu gibi bir şey. Bir de bunun ekürisi Cruzer Glide var. Onun da bundan aşağı kalır yanı yok. SanDisk'in Cruzer serisi hiçbir ürününü zorda kalmadıkça tercih etmeyin. Aksi takdirde rezalet yazma hızları, rezalet malzeme kalitesi ve çağ dışı bir teknoloji ile kafayı yersiniz. Ancak beleş bulursanız alın. Gerçi bana beleş verseler de almam. :evilol:

Ek olarak bu belleğin ne zaman çıktığını da söyleyeyim. Kendisi tam 11 yıl önce yani 2010 yılında piyasaya sürülmüş bir bellek. O zamanın giriş seviyesi bir belleği. Şimdi ki durumunu siz düşünün. 11 yıllık bir bellek için o fiyatlar saçmalıktan öteye gitmez. Almayın, aldırtmayın, önermeyin! USB 3.0 çok dert değilse Kioxia TransMemory alın daha iyi. Dayanıklılık anlamında Cruzer Blade'den fersah fersah önde. USB 3.0 bir bellek gerekiyorsa BIM'de Lexar JumpDrive V100 var. Onu alın. Hem hızlı hem de fiyatı da uygun 32 GB bir bellek için. Bu konuyu insanların bu belleği alıp mağdur olmaması adına oluşturdum. Umarım faydam dokunmuştur. Kendinize iyi bakın, hoş çakalın. :)
Çok güzel bir rehber, bizzat bende 16GB versiyonu var fakat bayağı bir eski 4-5 senelik en az.Hala taş gibi bakalım.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top