Artado Search, Nova Search ve Loli Search hakkında bilgilendirme

Silicone Android Uygulaması

YasinLDev

Rütbesiz
Katılım
6 May 2022
Mesajlar
20
İfade skoru
47
Herkese merhabalar! bildiğiniz üzere üstünde çalışmış olduğum bir arama motoru projesi vardı ve baya bir süredir de açıklama yapmadım peki nedir bu sessizliğin sebebi?

Öncelikle Nova Search veya eski adı ile Loli Search neden geliştirilmiyor veya üzerine yorum yapılmıyor onu açıklayayım...

Bildiğiniz kadarıyla Nova Search bir Artado Project çatısı altında geliştirilen bir projeydi Arda ile de Nova Searchin geliştirilmesi hakkında sıkça konuştuk ve uygun bir karara vardık Artado Projectin geliştirmiş olduğu bir diğer arama motoru olan Artado Search pek çok linç ve kötü yorum aldı bunun sebebi ise kendi Crawlerini yani arama sonuçlarını kendisi değil de google'dan almasıydı bildiğiniz gibi Artado ve Nova'nın yanında geliştirilen diğer arama motorları da var ve ister istemez bu rekabete bir yerde dahil olmak durumunda kalıyoruz bizde Arda ile verdiğimiz kararda Novanın eski adı ile Loli Searchin geliştirilmesinin şuanlık durudurulması ve Arda Artado Search ve diğer Artado Projeleri ile ilgilendirken bende bir yanda geliştirilmesi şuanda GitHub'da private repo altında geliştirilen bir web crawler üzerinde çalışmaya başladım bu sayede arama sonuçları daha da iyileştirilicek ve projeye kaldığımız yerden daha güçlü bir şekilde devam edebilicektik.

Peki, neden bu kadar geliştirilmesi uzun sürdü veya şuanda bu crawler geliştiriliyor mu?

Cevabı evet bu crawler geliştiriliyor lakin bildiğimiz Javascript, ASP veya PHP gibi web dilleri ile değil crawleri geliştirirken C üzerinden geliştirme kararı aldık bunun sebebi hem yaptığımız diğer projeler için ortak bir dil olması hem de internet üzerinden taranan verilerin çok daha rahat kategorize edilebilir olmasıydı.

Artado Project altında geliştirmekte olduğumuz pek çok proje bulunuyor bunlar sadece arama motoru ve web crawleri değil yakında gerekli duyuruları Arda veya ben yapacağız...

Artado Project GitHub
Kişisel GitHub hesabım
 

ardatdev

Silver Sample
Katılım
9 Eyl 2021
Mesajlar
98
İfade skoru
240
Zaten sıfırdan crawler kullanacak paranız olduğunu sanmıyorum. Eleştiri boş olmuş biraz.
Neden olmadığını düşündünüz? Sıfırdan crawler kullanmanın maliyetli olduğunu nereden çıkardığınızı merak ediyorum. Projenin başından beri aslında kendi crawler(lar)ımızı kullanıyoruz. Sadece şu ana kadar hiç biri istediğimiz kadar performans gösteremedi bu ve bir kaç sebep yüzünden çoğunu iptal edip sıfırdan başladık. Şu an üzerinde çalıştığımız crawler projesi Artado altında geliştirilen 5. crawler projesi. @YasinLDev 'in yazıda bahsettiği eleştirilme sonuçlarımızın az ve kalitesiz olması. Ayrıca sonuçları tamamen Google'dan almıyoruz. @YasinLDev orada biraz yanlış anlatmış.
 

MisakiTaro

Kurucu
Kurucu
Katılım
28 Mar 2021
Mesajlar
3.316
Çözümler
29
İfade skoru
29.636
Neden olmadığını düşündünüz?
O boyutlarda crawlerların maliyeti çok yüksek. Sizin yaptığınız anca amatör boyutta olabilir. Bağımsız geliştiriciysen olacak olan da bu zaten Google düzeyinde bir şey bekleyenler var onlar için dedim.
 

ardatdev

Silver Sample
Katılım
9 Eyl 2021
Mesajlar
98
İfade skoru
240
O boyutlarda crawlerların maliyeti çok yüksek. Sizin yaptığınız anca amatör boyutta olabilir. Bağımsız geliştiriciysen olacak olan da bu zaten Google düzeyinde bir şey bekleyenler var onlar için dedim.
Zaten Google düzeyinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yani Google'a alternatif olmaya çalışıyoruz. Maliyetten kastınızı tam anlamadım. Geliştirme maliyeti mi? Yoksa çalıştırma(botu aktif tutma) maliyetinden mi bahsediyorsunuz? Eğer geliştirme maliyetinden bahsediyorsanız paradan çok zaman alacak bir şey o. Biz hemen Google kalitesinde sonuçlar çıkaracağız demiyoruz. Zamanla o kaliteye ulaşabiliriz ama. Yaptığımız iş şu anda amatör boyutta bunu kabul ediyorum fakat böyle kalmayacağız. Tüm zamanımızı bu projeye vermiyoruz şu an. Fakat ciddi bir şeyler yapmayı hedefliyoruz.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top