Rehber ADB ile Root olmadan sistem uygulamalarını kaldırma

Silicone Android Uygulaması
Silinmeyen sistem uygulamaları da dahil olmak üzere telefonda bulunmasını istemediğiniz her Android uygulamasını nasıl kaldıracağınızı anlatacağım. Linux ve macOS için ilgili dizine terminal üzerinden nasıl ulaşılıyor bilmiyorum, onun haricindeki tüm komutlar -adb komutu olmasından ötürü- yazdıklarım ile aynı olacak. Ek olarak yine bu iki işletim sistemi için ADB driver nasıl yüklenir, bilgim yok; uygulama ve sürücü yüklemeyle ilgili bir deneyimim olmadığı için kurulumu yalnızca Windows üzerinden anlatacağım.

İhtiyacımız olanlar:
Android telefon
USB kablosu
Bilgisayar

İndirilecekler:
APK Analyzer (telefona) LİNK
ADB Driver Installer (Windows için) LİNK
ADB araçları WİNDOWS / LİNUX / MACOS

a) Telefonu işlem için hazır hale getirme

-Telefonumuz ayarlarında "cihaz hakkında" sekmesine geliyoruz. Burası her arabirimde farklı, derleme numarası ya da yapım numarası bilgisini bulmamız gerekiyor. "Cihaz hakkında" sekmesi altındaki tüm sekmeleri inceleyin. Bulduktan sonra bu değere ardı ardına basın. "Artık bir geliştiricisiniz" mesajını gördükten sonra ayarlar ana sayfasına geri dönün.

-Geliştirici seçeneklerinde "USB hata ayıklama" seçeneğini aktif hale getirin.

1.png
Artık telefonu bilgisayara bağlayabiliriz.

b) ADB Driver yükleme (bu kısım yalnızca Windows yüklü bilgisayarlar için)

-Şu bağlantıdan ADB Driver installerı indirin. Konu başında indirdiyseniz geçebilirsiniz.
-Kurulumu tamamladıktan sonra cihazı ekran kilidi açık vaziyette bilgisayara bağlayın. Şöyle bir soru yöneltilecek, sorunsuz işlem için her zaman izin ver diyerek onaylayın. (işiniz bittiğinde USB hata ayıklama ayarını kapatmanızı tavsiye ederim.)
2.png
-Şimdi bilgisayarda indirdiğimiz uygulamayı açalım. İlgili yerde bağladığımız cihaz görünecek. Install ile yüklüyoruz. Tamamlandığında installed metni sol altta yazacak.
4.png



c) Uygulamayı silme
-APK Analyzer uygulamasını telefonumuza indiriyoruz. Silmek istediğimiz uygulamanın paket adı bilgisini edineceğiz. Örnek olarak ben Yahoo uygulaması üzerinden devam edeceğim. Bu uygulama One UI ile birlikte geliyor, yani sistem uygulaması ve ayarlardan silmek gibi bir şansım yok. Paket adı bilgisini alıyoruz, gözükmüyorsa daha fazla bilgi için uygulamaya tıklayabilirsiniz.
Uygulamadan bir görüntü. APK  Analyzer.



-Şimdi gelelim silme işlemine. Windows 10'un güncel sürümleriyle artık klasörlerde CMD yerine PowerShell açılıyor. Bunu kapatma ya da değiştirme gibi bir şeyle uğraşmamak için arama çubuğuna CMD yazıyoruz ve yönetici olarak çalıştırıyoruz.
5.png


-İndirdiğimiz ADB araçları zip dosyasını herhangi bir klasöre çıkartalım. CMD üzerinden oraya gitmek için "cd" komutunu kullanacağız. (Eğer Windows 8.1 ya da altı bir işletim sisteminiz varsa cd ile uğraşmadan klasör üzerinde shiht+sağ tuş yaparak CMD'yi burada aç diyebilirsiniz.) Zipi çıkardığımız klasöre gidelim ve adresini kopyalayalım, işaretli yere tıkladığımızda kopyalanabilir hale gelecek.
7.png


-CMD penceresine "cd" yazıp dizini yapıştıralım. Enter'ladıktan sonra CMD şu şekilde olacak. Windows 8.1 altı için tekrar söylüyorum klasörde CMD açabilirsiniz.
8.png


-Şimdi cihazımız ADB komutlarını yürütmek için hazır mı diye teyit amacıyla adb devices yazıp enterlıyalım. Şöyle görünecek.
9.png


Kod:
adb shell
ile adb'yi çalıştıralım. Şöyle görünecek.
10.png

(sizde zenlte yazmayabilir. bu benim cihazımın kernel mimarisi, önemli bir şey değil)

Kod:
pm package list
komutu ile cihazda kurulu tüm uygulamaların paket adlarına erişebilirsiniz, APK Analyzer ile bunu yapmıştık zaten.

Artık uygulamayı silmekten tek bir satır uzaktayız.
Kod:
pm uninstall -k --user 0
kodunu girip bir boşluk bırakıp APK Analyzer'daki paket adını yazın ve enterlayın. Succes yazısını gördüyseniz işlem tamam, artık telefonunuzda bu uygulama yok; kaynak tüketmeyecek ve yer kaplamayacak. Silerken kullandığımız yöntemden ötürü eğer telefonu sıfırlarsanız geri gelecek uygulama.
11.png

İyi günler dilerim.
 
Son düzenleme:

Shaw4543

Gold Sample
Katılım
1 May 2021
Mesajlar
1.527
Çözümler
8
İfade skoru
3.471
Konuyu hortlatıyorum ama adb devices komutu linux'ta işe yaramıyor. Bu yüzde bağlanmadığını sanabilirsiniz. Linux için "./adb devices" yazın.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top