Rehber 2021 Yılında iPhone 7 Alınır mı? - Ne Alsak? #2

Silicone Android Uygulaması
iPhone 7 2021.png

- 2021 Yılında iPhone 7 Alınır mı? -
- Ne Alsak? #2 -

Hepinize selamlar dostlar. Bir önceki bölümde iPhone 5S'in 2021 yılında alınıp alınmayacağına değinmiştik. O konu çok beğenildi ve yaklaşık bir 3 sayfa tartıştık bu konuyu. Bende bugün serinin ikinci bölümünü yayınlamaya karar verdim. Bu bölümde iPhone 7'nin 2021 yılında alınıp alınmayacağına değineceğiz.

- Neden iPhone 7? -
iPhone 7 şu an 6S'in ardından ülkemizde ki en popüler iPhone modellerinden birisi. Ve halen daha da ikinci el piyasası hareketli bir cihaz. Yani bu cihaza halen daha bir talep var denebilir. Lakin cihaz 2016 yılının Eylül ayında çıkmış. Yani 1 ay sonra 5 yıllık bir cihaz olacak kendisi. Bu da kullanıcıların kafasında acaba 2021 yılında alınır mı diye bir soru işareti oluşturuyor. Bu konu ile bu soru işaretlerini en mümkün mertebe azaltmayı hedefliyorum.

Not: Bu yazıda ayrıca iPhone 7 kullanan bazı arkadaşlarımın da bu telefon hakkında ki görüşleri yer alacaktır. İyi okumalar. :)

Arkadan da bu müziği açarsanız iyi olur. :evilol:
- iPhone 7'nin Teknik Özellikleri ve Günümüze Göre Durumu -
| SoC |

Apple A10 - Vikipedi

iPhone 7'de bakmamız gereken ilk nokta çipset yani SoC olacak. Zira cihazın gücünü belirleyen şey çipsettir. iPhone 7'de Apple beyciğimin bir dönemler öve öve bitiremediği ama günümüz de yerini torunlarına bırakan A10 Fusion çipset yer alıyor.

A10 Fusion ile ilgili teknik konuşmak gerekirse; TSMC 16nm üretim sürecinden geçmiş, 2.34 GHz ve 4C/2T ( 4 çekirdek ve 2 iş parçacığı) bir işlemci kendisi. Kardeşi A9 gibi 64-bit ARMv8-A mimarisine sahip. 7 Eylül 2016 tarihinden beridir de üretiliyor. Yani halen daha üretiliyor bu işlemci. Tabii iPhone 7 ve 7 Plus için değil, iPad 7. nesil için üretimi devam ediyor. Ki o da yakın bir zamanda durur. Yine de bugünlere kadar gelebilmesi muazzam.

IMG_0014.jpg

Dönemin performans ölçme uygulamalarından Geekbench 4'te çoklu çekirdek testinde 5500-6000 arası bir puan almıştı kendisi. Tekli çekirdek testinde ise 3300-3500 arası bir puana sahipti. A9'a göre yaklaşık 1000 puanlık bir artış söz konusuydu. Ki Apple o dönemler A10'un A9'dan %40 daha hızlı olduğunu söylemekteydi.

Günümüzün performans ölçme uygulaması Geekbench 5'te değişen test koşullarından ötürü biraz daha düşük puanlar alıyor. 1288 çoklu çehirdek ve 726 tekli çehirdek puanına sahip. Geekbench 5 ile çoğu Geekbench 4 döneminde çıkan cihazın puanı düştü. Bunlardan birisi de iPhone 7. Kendisinden sonra çıkan X ve 8'e göre 200 puan geride kalıyor tekli çekirdekte. Çoklu çekirdekte ise aralarında neredeyse 1000-1100 puanlık bir fark var.

A10 Fusion ile ilgili kısaca halen daha fena olmayan bir çipset olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle yavaş değil. iPhone 7 halen daha A10 Fusion sayesinde güncel oyunları rahatlıkla oynatabilen, uygulamalara bastığınız anda hiç bekletmeden açan ve 2019 yılında çıkan iPad 7. nesilde bile kullanılmaya devam eden bir SoC. iPad 7. nesil ise 2020 yılında 8. nesil tarafından pabucu dama atılana kadar en güncel klasik iPad modeliydi. A10 çipset 2016 yılından 2020 yılına kadar Apple'ın öyle böyle birçok cihazında kullanılmaya devam eden bir SoC oldu.

Kendisiyle ilgili duyduğum tek şikayet ısınma konusunda. A10 Fusion tıpkı atası A7 gibi ısınıyor arkadaşlar. Kullanan arkadaşlar oyun oynadıklarında cihazın arkasında anlamsız bir ısı oluştuğunu belirtiyorlar. Bunun batarya değişimi sonrası azaldığını da belirtmekteler. Ve gariptir ki iOS 13 öncesi iPhone 7'de ısınma şikayetleri çok azken, iOS 14 sonrası bu şikayetler artmaya başladı. Pilinde etkisi büyük ama yine de insanın aklına kurt düşüyor. :)
| RAM |
iPhone 7'de 6S gibi klasik 2 GB RAM mevcut. iOS için yeterli bir miktar halen Apple'a göre. Çünkü 2 GB RAM'li tüm cihazlarına gelecek ay çıkacak iOS 15 güncellemesini sunacaklar. Lakin iOS 16 sonrası 2 GB RAM'in artık iOS için yetersiz kalacağını ne yazık ki söylemek zorundayım. Hatta şu an bile aslında çok yeterli değil. Sınırda bir miktar iOS 14 ve 15 için. iOS'da her yazılım gibi zaman geçtikçe ağırlaşıyor. Eee haliyle 2 GB RAM gittikçe yetersizleşen bir miktar olmaya devam ediyor. Ama yine de endişelenmenize gerek yok, çünkü en az 1 yıl daha 2 GB RAM desteklenecektir.
| Depolama |
iPhone 7 ilk 16 GB depolama seçeneği olmayan iPhone modeliydi. 32 GB, 128 GB ve 256 GB olmak üzere üç depolama seçeneği ile piyasaya sürülmüştü. 32 GB açıkçası günümüzün 16 GB'ı olma yolunda ilerliyor. Henüz o kadar yetersiz bir depolama alanı değil. Ama önümüzde ki 3-4 yıl içerisinde 32 GB artık yetmeyecektir. Günümüz için düşünürsek eğer fotoğraflarınızı bulut depolama da saklıyorsanız ve cihazınızı uygulama ağırlıklı kullanıyorsanız yetecektir. Kişinin kullanımına bağlı o kısım. 128 GB ve 256 GB'ın yetmeyeceği kişi yoktur herhalde sanırım. :Evilol:

iPhone 7'nin maalesef 64 GB depolama seçeneği yok. İkinci elde daha çok 32 GB ve 128 GB versiyonları geziyor. Bunu da göz önünde bulunduralım. 256 GB versiyonlarında piyasa da gezmekte lakin sayıları daha az diğer iki seçeneğe göre.
| Kamera |
- Arka Kamera -
Gelelim kameraya. iPhone 7'de bir tane 12 MP, Sony Exmor RS Lens bulunan, f/1.8 diyafram değerine de sahip bir arka kamera bulunmakta. 2016 yılında henüz çiftli, üçlü kamera furyası patlama yapmadığı için Apple düz iPhone 7'ye 1 tane kamera koymuştu. Bunun abisi 7 Plus'ta ise çift kamera var ama o başka bir rehberin konusu. Bu kamera portre çekemiyor maalesef. Yazılımsal olarak da portre desteklemiyor. Yani düz fotoğraf çek geç diyor Apple beyciğim. :evilol:

Kamera ile ilgili aşağıya birkaç örnek görsel de koyalım;

3ho40akHPd_1600.jpgs5BKFoRZLj_1600.jpgYZGE60AfN8_1600.jpg
Görselleri daha detaylı görmek için üzerlerine tıklayabilirsiniz. Kolaj gibi olsun diye böyle yaptım bu sefer. Kamera kalitesi beni memnun etti. Halen daha bence fena olmayan fotoğraflar çekiyor. Lakin bazı yerlerde iPhone 7'nin kamera kalitesinin gittikçe düştüğüne dair yazılar okumuştum. Yani yazılım yoluyla kameranın kalitesini düşürüyormuş Apple. Uzun yıllardır iPhone 7 kullanan kişilerden duyduğum yorumlar bunlar. Ne kadar doğru bilemiyorum. Yorum sizin. Gece çekimlerinde maalesef kumlanma var. Ama 5S'ler de olduğu kadar korkunç değil. Işık olduğu sürece sorun yok iPhone 7 kamerasında. 5S serisinde ışık olsa da kumlanma vardı.

Arka kameranın video performansına da değinelim. iPhone 7 4K 30 FPS videolar çekebiliyor. iPhone 6S'den itibaren tüm iPhone modelleri 4K video çekebiliyorlar. Lakin 6S ve 7 sadece 30 FPS çekebiliyor 4K videoları. O dönem için konuşursak fena değil. iPhone X ile zaten olması gerektiği gibi 4K 60 FPS video desteği geldi. iPhone 7'de ayrıca 1080p 30 FPS veya 60 FPS videolar da çekebiliyoruz. Bir video örneği de bırakalım;
Video 4K 30 FPS. iPhone 7'nin desteklediği maksimum video kalitesi ile çekilmiş.
- Ön Kamera -
Sıra ön kameraya gelelim. Ön kameramız 7 MP ve f/2.2 diyafram değerine sahip bir kamera. Yaniii... 6S'in 5 MP ön kamerasından daha iyi olduğu kesin. Zira iPhone 6S'in ön kamerası ancak 720p video kaydı yapabiliyordu. iPhone 7 ise 1080p video kaydı yapabiliyor ön kamera ile. Ve otomatik görüntü stabilizasyonu da yoktu 6S'te, ama 7'de var. Ön kamera ile ilgili örnek bir görsel ve videoda bırakayım;

köpüş.jpg

Kamera aşağı yukarı bu şekilde. 2021 yılında halen daha başarılı bence. Sony'nin lenslerinin kalitesi halen daha belli oluyor ve halen daha sosyal medya da rahatça paylaşılabilecek fotoğraflar çekiyor. Tabii ki 2016 yılında çıkmış bir cihazdan iPhone 12 Pro Max kalitesinde fotoğraflar beklemiyoruz. :evilol: Ama bu haliyle bile yeterli bence günümüz için. Zamanında
DXOMARK testinden 86 puan aldığını da belirtelim.
| Ekran |
gsmarena_002.jpg

Ekran üzerine çok durmayacağım zira kendisinde klasik iPhone 6 ekranı var. 1334x750 (720p) ve 326ppi, günümüz için oldukça kötü bir ekrana sahip. Tipik LCD diyeyim anlayın siz. :) Tabii bu konu sizin görüşlerinize kalmış bir konu. Kimisi LCD sever, kimisi sevmez sonuçta. Kendi görüşümü belirtmem gerekirse; ben açıkçası OLED ekrana geçtikten sonra LCD'den hiç haz etmiyorum artık. O renksiz ve soluk ekrana 7 yıl nasıl bakmışım -iPhone 5S - hayret ediyorum. iPhone 7 kullanan arkadaşlarım da cihazlarının ekranlarından pek memnun değiller. Tabii bu demek değil ekran gerçekten berbat. Ekran dönemi için kötü değil. 2016 yılında OLED ekranlı cihazlar vardı yine lakin yine de LCD o kadar göze batmıyordu. iPhone X sonrası artık göze batmaya başladı. Ha ayrıca ekran kasa oranı da %65 kendisinin. Günümüz için kötü bir değer.
| Batarya |
iPhone-6-Battery-Replacement_5aa17fe58eeedcf9c097b383881fa734.jpg

Batarya'dan bir önceki 5S rehberimde detaylı şekilde bahsetmeyi unutmuştum. Bu sefer unutmayacağım. iPhone 7'de 1960 mAh'lık bir batarya mevcut. Bu batarya için Apple o dönemler 6S'ten 2 saat daha uzun gidiyor demiştir reklamlarda ve internet sitesinde. Pil ile ilgili Apple'ın iddia ettiği değerlerin bir resmini bırakalım.

Göreceğiniz üzere pil ömrü konusunda o dönemler baya iddialı bir cihazmış. :evilol: Peki acaba şimdi ne kadar gidiyor? Hep birlikte görelim.
iAppleBytes amcamızın - adam gerçekten amca denecek yaşta bu arada - iOS 14.7'de yaptığı Geekbench 5 batarya testlerinde iPhone 7 4 saat ve 2393 puan ile tamamlamış testi. Batarya sağlığı ise %100. Ve testin üçüncüsü olmuş. Bataryası sanırım yeni değişmiş. %100 batarya sağlığı ile Geekbench 5'te 4 saat ekran süresi alması fena değil.

Kullanan arkadaşlarımın batarya yorumlarına gelelim. Üç tane arkadaşım iPhone 7 kullanmakta. İkisinin batarya sağlığı %85-90 arası, birisinin ise tam %100. %85-90 arası olan iPhone 7'ler günde en az 2 kere şarj oluyor. Bir öğlen, bir de gece. Üstelik öyle yoğunda kullanılmıyorlar.

%100 olan ise çok yoğun olmayan kullanımda 1 günü çıkartıyor. %100 batarya sağlığı olan cihazın bataryası yeni değişti. Ondan önce %70'e kadar düşmüş bir bataryası vardı. Ve arkadaşım cihazı kıracaktı yani sinirden. Cihaz hem ısınıyor hem de şarjı su gibi gidiyordu. Zorlu'da 399 TL bayılıp (DEJI alması için ikna edemedim) orijinal sıfır batarya taktırdı. Cihaz resmen yeniden dirildi diyor kendisi.

Isınma sıkıntısı da büyük ölçüde ortadan kalkmış durumda. Yani buradan hali hazırda iPhone 7 kullanıcılarına seslenmek istiyorum; batarya değişimini yapın mutlaka. iPhone'lar bataryaları değiştirildiğinde tekrar eski gücüne kavuşuyor. Yavaşlayan ve ısınan iPhone'ların yavaşlama sebebi bataryadır çoğunlukla. Batarya değiştirin, can kurtarın. Kamu spotu gibi oldu ama neyse. :evilol:

| iOS Desteği |

iPhone-7-Front-2.jpg

iPhone 7 ilk olarak iOS 10 ile piyasaya sürüldü. Günümüze kadar olan süreçte iOS 11, 12, 13, 14 ve gelecek ay çıkacak olan 15'i aldı. iOS 10 ile beraber bu cihaz ömrü boyunca toplam 6 adet iOS sürümüne ev sahipliği yaptı. Selefi 6S ise iOS 9 ile beraber 7 adet iOS sürümüne ev sahipliği yapmış bir cihaz. Ki kendisi iOS 15'i alacak hatta 7 gibi gelecek ay. Şimdi buraya kadar her şey iyi. Ama kullanıcıların kafasında bir soru işareti de oluşuyor. Acaba iPhone 7 bundan sonra ne kadar iOS sürümü daha alır?

Bunun için iki teori var önümüzde. Ya Apple gelecek sene aynı 5S ve 6'ya yaptığı gibi 6S ve 7'nin fişini aynı anda çekecek, ya da iOS 16'yı iPhone 7'ye de vererek cihaza jübilesini yaptıracak. İkincisi bana daha kuvvetle muhtemel geliyor. Zira 5S ve 6'nın durumu ile 6S ve 7'nin durumu arasında farklar var.

5S ve 6 hemen hemen aynı donanım ve aynı performansa sahiptiler. Haliyle 5S ölünce 6'da öldü. Çünkü donanım aynı, performans aynı. Ama 6S ile 7'nin durumu öyle değil işte. iPhone 7'nin içerisinde ki A10 Bionic işlemci selefi A9'a göre halen daha şanslı bir durumda. Bunun sebebi ise iPad 7. nesilde bu işlemcinin kullanılmış olması ve işlemcinin halen daha güçlü olması. A9'dan çok çok daha hızlı bir işlemci. Eee haydi bu neyse de iPad 7. nesil ile ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim. iPad 7. nesil 2019 yılında çıktı. iOS 13 ile tanıtıldı. Neden iOS 15 ile desteği kesilsin ki? :) Apple tabletlerine uzun bir ömür biçiyor çünkü. iPad Air 2 mesela. 7 yılda 8 tane iOS sürümü çalıştırdı. iOS 15'i bile alacak. Haliyle Apple'ın güncelleme politikalarına uymuyor bu durum. iPhone 7'ye de belki oradan kıyak geçilebilir. Ama RAM mevzusundan kalması da muhtemel. Belki 7 Plus güncelleme alacakken kendisi almayacak artık. Olabilir böyle şeyler. 7 Plus'ın 3 GB RAM avantajı var.

Uzun lafın kısası ben iPhone 7'nin iOS 16'yı alacağını düşünüyorum yine de. Zira işlemci halen yeterli ve Apple çok büyük değişiklikler yapmıyor genel olarak. 2 GB RAM sıkıntı biraz ama artık yaşayıp göreceğiz. Apple böyle sürprizler yapmayı seviyor. iPhone 6S'in 7 tane iOS sürümü çalıştırmışken, 7'nin ömrü boyunca sadece 6 tane çalıştırması ayıp olur. Çok böyle radikal değişiklikler olursa (arayüz, kernel falan komple değişirse) gelmeme ihtimali olabilir. Bu ihtimal beni kıllandırsa da umarım iOS 16 alır. :)
| Uygulama Desteği |
Bu konuyu konuşmaya bile gerek yok. iOS 15 alacak bir cihazın uygulama desteği zaten devam ediyordur haliyle. :)
| Kronik Sorunlar |
Bu konudan da özellikle bahsetmek istiyorum, çünkü iPhone 7'nin bir takım kronik sıkıntıları var. iPhone 7'ler de kronik hoparlör ve mikrofon sorunu bulunmakta. Uzun kullanım sonrası bu cihazlarda hoparlör ve mikrofon sorunları baş gösteriyor. Yani misal mikrofon komple bozulabiliyor. Ya da ses cızırtılı gelmeye başlayabiliyor. Hatta daha da ileri gidip Audio IC (ses çipi) yanabiliyor. Bu cihazların kronik sorunu maalesef bunlar. İkinci el alırken dikkat etmekte fayda var bu sorunlara. iPhone 7 tahmin edersiniz ki S takısına sahip değil. O yüzden birçok kusuru da mevcut. iPhone 6 gibi bir cihaz yani. Ne vardı mesela iPhone 6'da? Kronik bükülme ve ekran sorunları vardı. Kasasının bükülmesi ile meşhur olmuştu iPhone 6 o dönemler. iPhone 6S ile 7000 serisi alüminyum kasaya geçildi ve donanımsal olarak büyük bir sıçrama oldu 5S ve 6'ya göre. Aynı şey 7 ve 8 arasında da geçerli. iPhone 8 - yani manevi 7S - önceki selefinin birçok sorununu çözen ve donanımına seviye atlatan bir model olmuştu.

Ek olarak iPhone 7'lerin ilk üretimlerinde tıslama sesi de duyuluyordu içinden. Bu da bir kronik sorun lakin sanırım 2018-2019 arası üretilenlerde bu ses yok. Bu konuda bilgi sahibiyseniz aşağıda yazarsanız sevinirim. :)
| Fiyat ve İkinci El Cihaz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
1628024275051.png

iPhone 7'yi bugün ikinci el değil sıfır almak isterseniz 3000-4000 TL arası bir fiyatı var. Ki asla alınmaz o fiyata. Saçmalıktan ibaret. Çünkü kendisinden kat kat daha iyi Android cihazlar var o bütçelerde. Ya da illa iPhone isteniyorsa 4000-5000 TL civarlarına SE 2020 var. Sakın sıfır almayın o yüzden. Bu devirde bu cihaza bu kadar para verilmez. Çünkü daha iyi Android alternatifleri var. Evet, cihaz halen seri çalışıyor lakin sıfır alınmaz açıkçası iPhone 7 artık.

İkinci el piyasası ise güzel bir cihaz. 128 GB kapasiteli versiyonunu 2500-2600 TL civarına bulabiliyorsunuz. Batarya sağlığı ise karışık. %90'ın altında olanları almanızı önermiyorum. 2600 TL'ye en az %90'ın üstüne batarya sağlığına sahip cihazlara bakın. Altında ki cihazlar o fiyatı hak etmiyorlar. %80-90 arası batarya sağlığına sahip cihazların ederi en fazla 2300-2400 TL'dir. Onun üstünde ki cihazlara bakmayın bile. Batarya değişimi yapacaksanız 2400 TL altında pil ömrü %80-90 arası cihazları alabilirsiniz. Batarya değişimi ile kendine gelecektir cihaz zaten. Ayrıca alırken dikkat etmeniz gereken üç nokta var; kasa-ekran-batarya. Bu üçgene dikkat edin mutlaka. Gidip elden almakta fayda var. En azından cihazı görme şansınız olacak.

Sahibinden gibi sitelerden alacakken "Param Güvende" olmasına dikkat edin. Eğer satıcı açmamışsa açmasını rica edin. İnatla açmazsa uzaklaşın o satıcıdan. Bu hususa mutlaka dikkat edin dolandırılmamak için. Cihazı alırken ekranına da dikkat edin. Ekranı çıkma veya yan sanayi sahte bir ekran ile değiştirilmiş olabilir.

iPhone Ekran Değişimi

Ki zaten ilk bakışta dikkat edildiğinde anlanabilecek bir durum. Orijinal iPhone ekranları hem daha net, hem de daha canlı olur. Sahte ekranlar ise böyle boğuk ve donuk olur. Alacağınız iPhone 7'nin ekranına dikkat etmekte fayda var o yüzden. Bir iPhone'un ekranı değiştiyse Touch ID'nin bozulmuş olma ihtimali de var. Bazı dikkatsiz telefoncular ekranı kaldırırken kabloyu kopartabiliyor yanlışlıkla. Gerçi bu 5S'e göre daha düşük bir ihtimal ama olabilir. Cihazın her aksamını, her parçasını kontrol etmekte fayda var. İkinci el araba piyasasında olduğu gibi telefon piyasasında da sahtekarlık çok. Uyanık olmakta fayda var. Vida yuvalarını da kontrol edin bu arada. Şarj girişinin hemen iki yanında küçük vidalar olur iPhone'larda. Cihazın içi açılmışsa o vidaların rengi atıyor tornavida yüzünden. Bu ise dışarıdan hemen belli olacak bir durum.

Ayrıca "ooo tertemiz, sıkıntı yok, bayandan temiz, çiziksiz" yazan ilanlara da inanmayınız. :) Gerçekten olmayabilir ama ben bu tür şeyler yazılan ilanlara ne zaman baksam altından bir iş çıkıyor. O yüzden dediğim gibi dikkatli olun, dolandırılmayın. Ve her ikinci el cihaza da SIM kartınızı takıp denemeyin. Cihaz çalıntıysa numaranız tak diye savcılığa düşüyor. Evinizden aldırırlar, ona göre. :evilol: Ciddi manada bu arada.
Ben bu konuyla ilgili ileride daha detaylı ve işin yasal mevzuatlarını da içeren bir rehber yapmayı düşünüyorum. Şimdilik bu dediklerime dikkat edin ikinci el cihaz alırken. :) IMEI numarasını da sorgulayın ayrıca. Arabalar da olan şasi numarası sahtekarlığına benzer bir sahtekarlık söz konusu. Cihazın IMEI'si çalıntı çıkabilir. O yüzden mutlaka sorgulayın, sorgulatın.
- Sonuç ve Değerlendirme -
Sonuca geldiğimiz de iPhone 7 halen daha başarılı bir cihaz performans anlamında. 5. yılına girmesine şurada az bir zaman kalmış cihaz için beklenmedik bir performans sunmakta. Cihazın hızıyla ilgili örnek olması adına bir video da bırakayım.
iOS 14.7.1 çıktı aslında ama iAppleBytes henüz çekmemiş hız testlerini. Çünkü köpeği doğum yapmış. Ben de en son yaptığı 14.6 vs 14.7 testini atıyorum. Ama yine de aşağı yukarı hızlar aynı. iOS'un kendi uygulamalarında hız anlamında 5S ve 6 gibi bir sorun yok. iPhone 5S ve 6 son zamanlarda iOS'un kendi uygulamalarını bile yavaş açıyordu. Benim 5S fotoğraflar uygulamasına 5 saniyede giriyordu. iPhone 7'de ise bekleme yok. Direkt giriyor uygulamaya. Üçüncü parti uygulamalar da ise fena performans sergilemiyor. YouTube'a girmesi 5S ve 6'larda olduğu gibi 20-30 saniye sürmüyor. Evet ben 5S'de YouTube'a 20 saniye de girebiliyordum ancak. Batarya değişimi sonrası 15 saniye oldu bu süre 5S'te. iPhone 7'de ise bir problem yok. 1-2 saniye içerisinde YouTube açılıyor hemen. Ama tabii iOS 12 zamanında olduğu kadar seri değil iPhone 7. iPhone 7 için en iyi sürüm iOS 10 ve 12 idi. Bu yine de iOS 14 ile kullanılmaz anlamına gelmesin. Kullanılır lakin bu cihazdan bir iOS 10 ve 12 döneminde ki performansı beklememek gerek.


stock-photo-top-view-black-question-mark.jpg

Onun dışında alınır mı alınmaz mı sorusuna gelelim. iPhone 7'yi şu an Android kullanmak istemeyen ve fazla bütçesi olmayan kişiler alabilir. Ki aldığında da üzmeyecektir. Zira iPhone 7 batarya değişimi ile 3-4 sene daha idare edecek bir cihaz. Lakin eğer iOS sizin için önemli değilse bu cihazı almayın. Cihaz hem eski, hem bataryası Android muadillerine göre kötü, hem kronik sorunları var, hem de ekranı bu fiyatlarda ki sıfır Android cihazlara göre oldukça kötü. Lakin donanım olarak onlardan aşağı kalır yanı yok. Hatta daha iyi bile. :evilol: A10 Fusion halen daha güçlü bir işlemci çünkü. Ve halen daha bu işlemciye sahip cihazlar en güncel iOS sürümlerini alıyorlar. Toparlamak gerekirse iOS isteyen ama bütçesi az olan adam iPhone 7, bana fark etmez diyen adam Android cephesinden bir cihaz almalı. iPhone 7 alacaklar bu cihazın kronik sıkıntılarını bilerek alsın ayrıca. Ve batarya sağlığı düşük cihazlara da 2500-2600 TL'ler vermesinler. Mümkünse kendi şehrinizden ilanlara bakın ve gidip bir görün cihazı. Eğer gidip göremeyecekseniz de kesinlikle sarı siteden alacakken "Param Güvende" olan ilanlara bakın. Telefonu almadan önce mutlaka fotoğraf veya video çekin ve satıcı ile aranızda bir sözleşme imzalayın. Cihaz çalıntı falan çıkarsa elinizde kanıt olur en azından. Başınız yanmasın sonra.

Diyeceklerimiz bu kadar. Detaylı bir şekilde yazmak istediğim için uzattım da uzattım yazıyı ama bu kadar kafi. Sonuçta iPhone 7 yıllara meydan okuyan, iOS isteyen ama bütçesi çok kısıtlı arkadaşlara hitap eden bir cihaz. Alınır mı sorusunu kendinize sormanız gerek. Ben cihazın her teknik özelliğine değindim. Gerisi size kalmış. :) Kendinize iyi bakın, hoş çakalın. Seviyorum sizleri. :love: Sorularınız olursa aşağıdan yazabilirsiniz.
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
@PossibleTurco,

Hocam Gürgençler Center'a götürdük galiba. Aldığımız randevuda bize buraya götürmenizi istemişlerdi.

Hiç bir parça değişmemişti.
Keşke Zorlu’ya götürseydiniz İstanbul’da oturuyorsanız. Gürgençler’in teknik servisinin Apple ile hiç alakası yok. 2010’lu yıllar Samsung yetkili servisleri gibiler. Yani kısaca rezalet. Normalde Ekşi Sözlüğü kaynak göstermem ama onlarca rezalet başlığı var Ekşi’de. Maalesef TR’de bu garanti ve servis işleri çok sıkıntı. Araç ekspertiz sahtekarlığının farklı bir varyantı var bu piyasada. THH’ye başvurmak en iyisi bu tür durumlarda.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top