Rehber 2021 Yılında iPhone 5S Alınır mı? - Ne Alsak? #1

Silicone Android Uygulaması
iPhone 5S.png

- 2021 Yılında iPhone 5S Alınır mı? -
Ne Alsak? #1

Yepyeni bir yazı serisinden merhabalar dostlar. Bugün Apple'ın 2013 yılında piyasaya çıkarttığı ve dönemine göre sunduğu donanım değişiklikleri ile yeni bir dönemin kapılarını adeta Fatih Sultan Mehmet gibi açmış iPhone 5S'i konuşacağız. 2021 yılında alını alınmayacağı sorusunu bir kendimize soracağız, her türlü konuya barnağımızı basacağız. O halde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın. :) Haydi başlayalım.
Arkadan da bu müziği aç okurken. Hade bakemm. :) :) :) Hoppa....

- iPhone 5S'in Teknik Özellikleri ve Günümüze Göre Kıyaslaması -
| SoC |
Apple A7 - Vikipedi

iPhone 5S'de Apple A7 SoC bulunmakta. SoC nedir diye soracak olursanız; kendisi çipset anlamına gelmektedir. CPU ve GPU gibi bileşenlerin toplandığı kısımdır. Bu bilgilendirmeyi de yaptığımıza göre devam edelim. Apple A7 Dünya'nın ilk 64-bit telefon işlemcisidir. Öyle ki cep telefonları iPhone 5S öncesi ve sonrası diye ayrılır CPU kısmında bence. 2013 yılına kadar mobil pazarda 32-bit çipsetler hüküm sürüyordu. Henüz 64-bit devrimi mobile gelememişti. Lakin Apple bu durumu değiştirmek ve yine piyasaya öncülük etmek adına A7 çipset ile 64-bit mimariye geçiş yaptı. Önceki Apple A6 işlemcide ARMv7-A mimarisi kullanılırken, A7'de ARMv8-A mimarisine geçiş yapıldı. Merak edenler için bunu da açıklayalım; ARMv7-A mimarisi 32-bit bir mimaridir. ARMv8-A mimarisi ise 64-bit mimaridir. Apple A7 çıktığı yıl rakiplerinden çok çok öndeydi ARMv8-A sayesinde. Çünkü rakipleri 32-bit mimaride kalmışken, Apple 64-bit mimariye geçmişti bile. Android cephesi ancak 2014 yılında Apple gibi 64-bit mimariye geçiş yapabildi. ( Galaxy S5 gibi )

Bu işlemci 28nm üretim sürecine sahip. Tabii üretimini yapan Samsung. Tasarım ve proje Apple'a ait. A9'a kadar tüm Apple CPU'ları Samsung üretmiştir. 28nm üretim süreci o dönem için fena değildi. Henüz 20nm'nin altına düşen olmamıştı. Ama günümüze geldiğimiz de artık 5nm mobil işlemciler görüyoruz. Ve 2021 yılında 28nm çağ dışı bir değer. Verimlilik olsun, performans olsun çok çok geride. Burada son çıkan Apple A14 ile falan karşılaştırmayacağım. Sadece 2021 yılında bu işlemcinin halen daha kullanılıp kullanılamayacağını belirteceğim kendi görüşlerimle. Çünkü 7 yıl bu telefonu kullanmış birisi olarak epey bilgi birikimim var.

Öncelikle A7 işlemci 2021 yılında sizlere sıkıntı yaşatabilir. Özellikle güncel uygulamalarda çok ısınıyor kendisi. Youtube'dan 720p bir video açtığınız da bile cihaz ısınmaya başlıyor. Bunun sebebi dediğim gibi güncel uygulamaların getirdiği yeni gereksinimlerin ve özelliklerin 5S'de hem optimize olmayışı, hem de işlemciye ekstra yük bindirmesidir. Bugün hiçbir uygulama geliştiricisi uygulamalarını 5S için optimize etmek zorunda değil. Eee haliyle güncel uygulamalar yalap şalap bir şekilde yayınlanıyor 5S için. Onun dışında işlemcinin verimlilik ve batarya optimizasyonu da çok kötü. iPhone 5S'imin bataryasını değiştirmeden önce 2-3 saat zor gidiyordu. Batarya %65 sağlığa düşmüştü. Değişim sonrası cihaz daha stabil çalışmaya başladı. A7 işlemci görevlerini daha iyi yerine getirmeye başladı. Ama batarya sürem bu sefer en fazla 5-6 saat oldu. Yani yine A7 işlemcinin verimlilik anlamında çok geride kaldığını söyleyebilirim.

Tüm bu olumsuzluklarına rağmen A7 halen daha nispeten güçlü sayılabilir. Yani ne eskisi kadar çok güçlü ne de çok güçsüz ve zayıf bir CPU. PUBG'yi bile rahatlıkla ara sıra kasma ve donmalar olsa da açıp oynatabiliyor. Tabii A7 işlemciye çok fazla yük bindirdiği için 1-2 saat sonra cihazı elinizle tutmanız da pek mümkün değil. :evilol: Kısaca Apple A7 artık çok yaşlandı. Yukarıda dediğim gibi öyle aşırı güçsüz bir CPU değil. Ama basit ihtiyaçlar dışında kesinlikle sizi tatmin etmez. Özellikle ısınma sıkıntısı bir noktadan sonra adamı deli ediyor. Dedeye sahip çıkmalısınız, onu üzmemelisiniz. :evilol:

| RAM |
Gelelim RAM'e. iPhone 5S'de 1 GB RAM bulunmakta. 1 GB RAM günümüz için hem yetersiz hem de komik bir rakam. iOS'un yapısı gereği RAM çok önemli olmadığı için 1 GB RAM aslında yeterliydi bir zamana kadar. Ama 2019 yılında Apple artık 1 GB RAM'li tüm cihazlarının desteğini çekti. Bunlardan birisi de 5S maalesef. iOS 13 gelmedi 1 GB RAM olan iPhone modellerine. Haliyle 2019 sonrası Apple artık 1 GB RAM'i yetersiz bir miktar olarak kabul etmeye başladı. Hem güncel uygulamalar hem de iOS için pek yeterli bir miktar değil. Keza ben 5S'de mesela bir uygulama da gezinirken zaman içerisinde uygulama yavaşlıyordu. Çünkü RAM doluyordu. Son zamanlarda bunu çok yaşamaya başlamıştım.

Apple yakın zamanda 2 GB RAM'li cihazlarının da desteğini çekmeyi düşünüyor. iOS 16 sonrası 2 GB RAM'de bitecek gibi. Bu durumda 1 GB RAM'in hiçbir hükmü kalmıyor ne yazık ki. Dönemi için kötü değil. 2013 yılında iOS için 1 GB RAM gayet yeterli bir miktardı. iOS 10 ve altı için 1 GB RAM ideal aslında. iOS 11 sonrası artan sistem gereksinimlerinden ötürü RAM ile ilgili çok fazla sıkıntı doğmaya başlamıştı.

| Depolama |

IPHONE 5S 16 GB GRİ DEMO - Vatan Bilgisayar

iPhone 5S'in toplamda üç kapasite seçeneği vardı. 16, 32 ve 64 GB'dı bunlar. 16 GB versiyonu günümüz için aşırı yetersiz bir miktar. Sırf iOS 12, 8-9 GB yer kaplıyor. Eee bir de uygulama kuruyorsunuz üstüne. Ancak 1-2 GB'lık bir alan kalıyor bu durumda. 16 GB iPhone'lar sizi depolama konusunda çok üzebilir. 2013 yılında yetersiz bir miktar değildi aslında. Ama 2016 sonrası iOS'un boyutunun gittikçe artması ve beraberinde uygulamaların boyutlarının da artması ile 16 GB yetersiz bir miktar haline geldi. Üstelik iPhone'larda herhangi bir SD kart girişi de yok. Yani ömür boyu 16 GB'a mahkum oluyorsunuz.

Onun dışında günümüz de 32 GB ve 64 GB versiyonları halen daha kullanılabilir. 32 GB versiyonun da fotoğraflarınızı en azından bir bulut ağda depolarsanız, genel olarak iOS ve uygulamalarınız sığacaktır telefona rahatlıkla. 1-2 GB değil de yaklaşık bir 12-13 GB yer kalacaktır. Bende böyleydi en azından. 64 GB için konuşmaya gerek yok. Çok nadir bulunan bir kapasite seçeneği 5S'lerde. 2014 yılında üretimi durduruldu 64 GB 5S'lerin. 64 GB hem iOS hem de uygulamalarınız için yeterli bir miktar. Ayrıca fotoğraf depolamada da sıkıntı çıkartmaz. Tabii yine fotoğraflarınızın bir kısmının bulut ağlarda durmasında fayda var. Ben tüm fotoğraflarımı bulutta saklıyorum genellikle. O yüzden hiç kapasite sıkıntısı çekmedim.


| Ön ve Arka Kamera |

- Arka Kamera -
Bu cihazda bahsetmemiz gereken şeylerden birisi de kamerası tabii ki. Öncelikle arka kamera ile başlayalım. iPhone 5S'de 8 megapiksel ve f/2.2 diyafram değerine sahip bir arka kamera bulunmakta. Kameranın nasıl fotoğraflar çektiğini anlamanız adına aşağıya birkaç fotoğraf koyuyorum.
iphone-5s-photo-filter-wide-angle_1395595117.jpg

iphone-5s-pet-portrait_1395594593.jpg

iphone-5s-photo-filter-macro_1395594890.jpg
Cihazın arka kamerası halen daha çok güzel fotoğraflar çekebiliyor. Sosyal medya da falan fotoğraf paylaşacaksanız kesinlikle sırıtmıyor resimler. Modern bir kamera ile çekilmiş kadar kaliteli. 8 megapiksellik bir kameradan beklenemeyecek performans. Bunun sebebi de lens kalitesi. Megapiksel değerinden çok kullanılan kamera lensi daha önemli. Yani 1000 megapiksel kamera da yapsanız o lens kötüyse asla iyi bir fotoğraf kalitesi elde edemezsiniz. iPhone 5S'de safir kristal lens kapağı, True-Tone çift flaş özelliği, arka aydınlatma sensörü, beş elemanlı lens ve hibrit IR filtresi gibi özelliklerde mevcut. Dönemi için çok iyi bir kamera.

Arka kameranın video performansı da günümüz için fena değil. 720p veya 1080p 30 FPS videolar çekebiliyor kendisi. 2013 yılı için güzel bir değer. Günümüz de 4K 60 FPS kayıt yapabilen kameralara göre tabii ki düşük bir değer. Ama bu konu tamamen sizlerin yorumuna kalmış durumda. 1080p 30 FPS videolar sizin için yeterliyse sıkıntı yok. Ben çok video çekmediğim için beni ilgilendirmiyordu bu durum. Ek olarak iPhone 5S'de yavaş çekim özelliği de mevcut. Kendisi yavaş çekim olayını iPhone'lara kazandıran ilk modeldir. Stereo ses olayı ise maalesef yok 5S'de. 2013 yılına göre değerlendirirsek sağlam bir kamera donanımı ile geliyordu. 2021'de ise halen daha bence güzel video ve fotoğraflar çekebiliyor. Tek sıkıntı gece çekimleri. Gece kesinlikle berbat ötesi bir kamera performansı var. Gece fotoğraf çektiğiniz de bariz şekilde kumlanmalar belli oluyor. Gece çekimlerinde maalesef başarılı değil. Ki 2013 yılında çıktığını düşünürsek çok da üstüne gitmemek lazım. O yıllarda gece çekimi gibi şeyler çok konuşulmuyordu/önemsenmiyordu öyle.

- Ön Kamera -
iPhone 5S'in ön kamerasına geldiğimiz de ise 1.2 megapiksel değerine sahip bir ön kamera mevcut. Evet yanlış duymadınız. 1.2 megapiksel diyorum. 2021 için çok çok düşük bir değer. Bu kamera f/2.4 gibi bir diyafram değerine de sahip. Örnek teşkil etmesi adına aşağıya bir görsel de koyuyorum.


iphone-5s-photo-filter-portrait_1395594988.jpg


( Fotoğrafta ki şahıs ben değilim. :evilol: Ona göre. )
Yani ön kamera performansı ışıklı ortamlarda öyle çok çok kötü değil. Ama gece falan kesinlikle 2021 yılında sizi tatmin etmeyecektir. Arka kamerada ki geceleri olan kumlanma ön kamerada daha fazla.

| Ekran |
apple-iphone-5s-vs-samsung-galaxy-s4-001.jpg

Cihazın ekranından da bahsedelim. iPhone 5S'de 4 inçlik bir ekran mevcut. Bu ekran 1136x640 çözünürlüğe ve 326 ppi yoğunluğa sahip. Ekran OLED değil. Bildiğimiz düz LCD. 800:1 kontrast oranına sahip. Ve günümüz için kesinlikle iyi bir ekran değil. Çıktığı dönemde en büyük rakibi Samsung Galaxy S4'ün ekranından fersah fersah geride bir ekranı var. Galaxy S4'de Super AMOLED 1920x1080 ekran vardı. Yani rakibi 1080p ekrana sahipken kendisi 640p ekrana sahipti. O dönemler maalesef iPhone ekranları günümüzde ki kadar iyi değildi. 4 inçlik bir ekran için aslında sınır bu. iPhone 5S'in ekranı 4 inç olduğu için normal olarak daha düşük çözünürlüğe sahipti rakibine göre. Sonradan iPhone 6 Plus ile onlar da 1920x1080 çözünürlüğe çıkabildiler. Tabii yine LCD olarak kaldı ekran. Ekran sizin için o kadar dert edilecek bir şey değilse bu kısmı atlayabilirsiniz. Lakin ben 2021 yılında artık 4 inç ekran boyutlarının artık sıkıcı ve darlayıcı olduğunu düşünüyorum. Tek elle kullanım açısından 5S bu küçük ekranı ile oldukça başarılı. Ama işte ekranın kalitesi konusunda günümüz de geride kalıyor biraz. Bu konu tamamen sizin görüşlerinize kalmış.

| iOS Desteği |
maxresdefault (16).jpg

iPhone 5S her iPhone'nun ileride başına gelecek bir daha büyük güncelleme almama olayını yaşadı. 2019 yılında çıkan ve karanlık mod güncellemesi olarak bilinen iOS 13'ü almadı. Bunun en büyük sebebi cihazın artık güncelleme ömrünü tamamlaması ve 1 GB RAM'e sahip olmasıydı. 2013-2019 bence bu telefon için çok uzun diyebileceğimiz bir güncelleme aralığı. Ki şu an iOS 12'de kalmasına rağmen kendisine 2-3 ayda bir güvenlik güncellemeleri gelmeye devam ediyor. Yani tamamen ölmedi aslında 5S. Maruz kalma bildirimleri bile geldi cihaza. En son bu ay iOS 12.5.4 çıktı kendisi için. Halen daha güvenlik güncellemesi de olsa güncelleme almaya devam ediyor. Tabii iOS 13 sonrası gelen karanlık mod gibi özelliklere sahip değil. Jailbreak etmeden de maalesef karanlık mod ile kullanamıyorsunuz kendisi. Geceleri çok rahatsız edici bir olay bu. Yine de Apple'ı güncelleme konusunda takdir ediyorum. Şu an Galaxy S4'e güvenlik güncellemesi bile gelmezken, 5S'e takır takır gelmeye devam ediyor. Güvenlik kısmında 5S halen daha güvenli bir cihaz. Tabii JB etmediğiniz sürece. :evilol:

| Uygulama Desteği |
Gelelim zurnanın zırt dediği yere. iPhone 5S artık büyük iOS güncellemelerini almıyor. iOS 12'nin 3 tane sürüm çıkardı adamlar üstelik şimdiye kadar. Haliyle iOS 12'nin uygulama desteği yavaş yavaş zora girmeye başladı. Birkaç popüler uygulamanın gelin hep beraber en az hangi iOS sürümünü istediğine bakalım;

- Google Uygulamaları -
> YouTube: iOS 11.0 ve üstü
> Gmail: iOS 12.0 ve üstü
> Google Drive: iOS 13.0 ve üstü
> Google: iOS 13.0 ve üstü
> Google Asistan: iOS 12.0 ve üstü
> Google Fotoğraflar: iOS 12.4 ve üstü
> Google Chrome: iOS 12.2 ve üstü


- Sosyal Medya ve Haberleşme Uygulamaları -
> Instagram: iOS 12.0 ve üstü
> Facebook: iOS 11.0 ve üstü
> Whatsapp: iOS 10.0 ve üstü
> Twitter: iOS 13.4 ve üstü
> Telegram: iOS 9.0 ve üstü

> Snapchat: iOS 10.0 ve üstü

- Bankacılık Uygulamaları -
> Akbank: iOS 10.0 ve üstü
> Axess Mobil: iOS 10.0 ve üstü
> Yapı Kredi Mobil: iOS 10.0 ve üstü

> İşCep: iOS 11.0 ve üstü
> Ziraat Mobil: iOS 11.0 ve üstü
> Vakıf Bank Mobil: iOS 11.0 ve üstü

> Garanti BBVA Mobil: iOS 11.0 ve üstü

Koyu Yeşil: En az risk | Açık Yeşil: Risk altında olabilir | Sarı: Risk altında | Kırmızı: Desteği çekildi

Listeye baktığımızda iPhone 5S halen daha çoğunlukla uygulama desteği devam eden bir cihaz günümüz için. Twitter, Google Drive ve Google uygulamasının desteği çekilmiş durumda. Google güncelleme konusunda çok sıkı davranıyor. Desteği çekilen cihazın gözünün yaşına bakmıyor. iPhone 6'yı kullanan sayısı çok fazla olduğu için 5S'e de otomatik olarak uygulama desteği devam ediyor. iPhone 6'da selefi 5S gibi iOS 12'de kaldı. 200+ milyon satan bir cihaz olduğu için de epey kullananı var halen. Ama yine de bazı uygulamalar desteklememeye başladı bile bu cihazları. Google Drive desteğinin çekilmesi beni üzdü özellikle. Eski sürümü çalışıyor bu arada. Burada ki uygulamaların destekleri çekilse bile eski sürümleri çalışmaya devam edecek. Ki emin olun güncel sürümler bu cihazlar da sıkıntı çıkartacaktır performans anlamında. 4-5 yıl önce iOS 10 kullanırken YouTube daha akıcı ve stabil çalışıyordu mesela 5S'te. Şimdi ise YouTube'da kasıyor cihaz zaman zaman. Zaman ilerledikçe uygulamaların kaynak kullanımı da artıyor.

Tabii buradan yine de güncel olmayan uygulamalar kullanalım gibi bir çıkarım yapmayın. Güncel kalmak güvenlik için her zaman önceliğiniz olsun. Ama yine de performans anlamında güncel uygulamaların 5S'te çıkarttığı sorunlar da göz ardı edilmemeli. :) Şu an çoğu bankacılık uygulaması halen daha 5S'te çalışmaya devam ediyor. Ama 1-2 yıl sonra bu durum ne olur kimse bilemez. Whatsapp için 4S desteğinin geçtiğimiz aylarda çekildiğini düşünürsek, sıra iPhone 5'e geldi. Ondan sonra da iPhone 5S ve 6'ya gelecek. 2023 veya 2024'e kadar Whatsapp desteğinin süreceğini düşünüyorum ben yine de. O yüzden 5S kullanıcılarının çok panik yapmasına gerek yok.


| Fiyat |
1627473982877.png

iPhone 5S'in şu an yenilenmiş bir versiyonunu almak isterseniz toplam 900 TL ödemeniz gerekiyor. Ki bu fiyat 16 GB versiyonu için. İkinci elde ise iPhone 5S'in 16 GB versiyonlarını 300-600 TL arası bir fiyat skalasında bulabiliyorsunuz. 32 GB versiyonları ise 700-1000 TL arası değişen fiyat skalasına sahipler. 64 GB versiyonlarını ise tavsiye etmiyorum. 2014 yılından beri üretilmiyorlar. Üstüne sarı site de baktığım 64 GB 5S'lerin çoğunun Touch ID ve Home tuşu gibi bileşenleri bozuk. Çok nadir bulunan bir versiyonu olduğu için fazla 64 GB 5S ilanı da yok.

Genel olarak fiyatları böyle. 2013 yılından kalma bir cihaz olduğunu belirteyim tekrardan. Fiyat kısmı sizin görüşlerinize kalmış tamamen. Bana soracak olursanız idareten 32 GB bir 5S alıp kullanılabilir halen. Güzel fiyatta her aksamı çalışan bir cihazsa tadından yenmez kesinlikle. 16 GB versiyonu ise kısa bir süre idare etmesi için alınabilir. Onun dışında 16 GB versiyonu dediğim gibi berbat. Çok fazla bir uygulama kuramazsınız öyle. Fotoğraf konusu ise ayrı bir sıkıntı zaten.


- Sonuç ve Kapanış -
Kısaca iPhone 5S çok yaşlı bir cihaz. 2013 yılında çıktığı için günümüzde epey eksiği var. Ama yıllara meydan okuması, halen daha güvenlik güncellemeleri almaya devam etmesi ve uygulama desteğinin de henüz tamamen bitmemesi ile çok uygun bir fiyatta alınabilecek bir cihaz. Maksimum 1-2 yıl daha ömrü olduğunu düşünüyorum şahsen ben. 16 GB versiyonu 2021 yılında alınmaz. Üstüne ekleyerek daha iyi bir cihaz alınabilir 32 GB veya daha üst kapasiteye sahip. Ya da Android tarafına yönelebilirsiniz. 32 GB versiyonu çok uygun fiyatta hatasız bir şekilde bulunursa alınabilir. 1-2 sene daha idare edecektir kesinlikle batarya değişimi sonrası. Ama 1-2 sene sonra değiştirmeniz gerekeceğini düşünerek alın. Çünkü 5S'in fazla zamanı kalmadı. 10. yılında tamamen fişinin çekilmesi muhtemel.

Ayrıca şunu bilmelisiniz ki bu cihazların iç aksamları yoruldu yıllarca çalışmaktan. NAND yongaları bile eskisi kadar performanslı değil artık. Telefonlar da NAND yongası kullanılır. Bilmeyenler olabilir o yüzden söylüyorum. Bu NAND yongaları zamanla okuma ve yazma işlemleri sonrası artık yoruluyor, gittikçe hızı düşüyor. Ve batarya da en çok yıpranan bileşenler arasında. İkinci elde satılan çoğu 5S'in bataryası harap durumda. Alırsanız DEJI takabilirsiniz batarya olarak. Ben taktım ve cihaz 5-6 saat ekran süresi sunuyor yoğun kullanmazsam. Çekmece de bir anı olarak saklıyorum 5S Gold cihazımı. :)

Bugün yeni serimizin ilk bölümünü tamamlamış durumdayız. Bir sonra ki bölümde iPhone 7'nin 2021 yılında alınıp alınmayacağına değineceğim. Yazı içeriği ve direkt yazı ile ilgili görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtirseniz sevinirim. Sizleri seviyorum, hoş çakalın. :love:

PossibleTurco Sundu mu? Sunmuştur canım yav. Olmaz öyle şey...
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
Düşman değilller de zaten, ben Samsung'da herhangi bir zihniyet olduğunu düşünmüyorum. Özellikle pazarlama ve reklam konusunda. Bugüne kadar bu teknolojik donanımlarla premium telefon piyasasını hegemo edememesinin tek sebebi iOS-Android farkı değil; yetersiz tanıtım, kalitesiz isimlendirmeler, isimlerde karar değiştirmeler, kısacası kült bir marka oluşturamamaktan kaynaklanıyor. Zaten Samsung'un firma olarak yapısına indiğimizde kendileri ağır sanayi firması. Bu işi gayet de iyi yapıyorlar, bunu Apple'a ürettiği şeylerden de anlayabiliyoruz. Kullanıcıya ürün satmak başka bir iş.
İşte birisi pazarlamacı, birisi üretici. Yine de ikisinin de tek bir zihniyeti var. O da piyasa da kendilerinden başka üretici bırakmama. Huawei'nin batması ikisinin de işine geliyor mesela. Bunu da en çok isteyen şirketler kendileri. Nokia'yı zamanında bilerek batıran da Apple ve Samsung. Bu iki şirket piyasa da başka üretici görmek istemiyor dediğim gibi kendilerinden başka. Çünkü işlerine gelmiyor. ABD'de bunu istiyor. Çinli şirketlere göz açtırmak istemiyor. Ya benim tarafımı seç ya da yok ol diyor. Samsung ABD merkezli bir şirket olmamasına rağmen ABD'nin tarafını tutuyor. Oraya yatırım yapıyor.
 

m3081

Silver Sample
Katılım
1 Tem 2021
Mesajlar
477
İfade skoru
713
Huawei'nin batması ikisinin de işine geliyor mesela. Bunu da en çok isteyen şirketler kendileri.
hocam huawei batarsa kullanıcı da batar çünkü piyasanın en f/p ve kaliteli markası huawei cihazlarının ömrü de diğer android cihazlardan uzun.
 

540536195

Bronze Sample
Katılım
31 Mar 2021
Mesajlar
432
Çözümler
2
İfade skoru
1.805
Şunu fark ettim ki; telefon, bilgisayar gibi elektronik aletler, üreticilerinden aldığı destekler sayesinde halen güncel ve kullanılabilir olabiliyor.

Buna en güzel örnek bilgisayarlar. Birkaç yıl gerisinin bilgisayarlarına bakarsanız (8-9 sene öncesinden bahsediyorum) birkaç donanım yükseltmesi ile birlikte en son Windows 10 sürümlerini rahatça kaldırabiliyorlar.

Elbette bu söylediğim telefonlar için çok zor. Benim verdiğim örnekte söylemek istediğim şey ilerleyen zamanların işletim sistemi donanım gereksinimleri pek ilerlemiyor. Özellikle Apple gibi kendi ekosisteminiz var ise. Zamzung gibi üreticiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
 

299

Silver Sample
Katılım
15 Nis 2021
Mesajlar
951
Çözümler
2
İfade skoru
3.075
Konum
Silicone tabancası
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
hocam huawei batarsa kullanıcı da batar çünkü piyasanın en f/p ve kaliteli markası huawei cihazlarının ömrü de diğer android cihazlardan uzun.
Açıkçası uzun ömürlü falan değil. Piyasada ki en uzun ömürlü Android cihazlar OnePlus'a ait. Huawei'nin giriş seviyesi modelleri berbat. Orta seviye modelleri de eh işte. Ne iyi ne kötü. Ayrıca Huawei ahlaksız bir şirket. Bir aralar ne kadar doğru bilmiyorum ama kendilerinin Uygur Türklerini tespit etmek için teknoloji geliştirdiği söylentileri dolanıyordu etrafta. Cihazlarının arayüzünü de beğenmiyorum. Bu benim fikrim lakin Huawei abartılacak kadar kaliteli bir firma değil bence. HarmonyOS ile neler yapacaklar göreceğiz ileride.
 

Gökkayahan

Gold Sample
Katılım
19 Nis 2021
Mesajlar
778
Çözümler
6
İfade skoru
3.680
Konum
ℓnx + c
@PossibleTurco, Güney Kore ve Japonya, Amerika'nın bir yerini yalayarak bu vaziyetteler zaten hocam. Özellikle Japonlar bu şekilde çok destek gördü. En basit bir Holywood filminde bile tüm bilgisayarların Vaio olması, Amerika'daki dizi film ve müzik sektörünün Sony'nin elinde olması gibi şeyler tamamiyle kullanıcıya bu ürünleri benimsetme aracı. Huawei'nin hâlâ sanayi kısmı, yani mobil iletişim çalışmaları iş görür gibi, 5G'de fena değiller, Nokia da aynı şekilde. Bu firmalar daha çok soyut tasarım firmaları olma yolunda gidiyorlar, ARM gibi.
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
Şunu fark ettim ki; telefon, bilgisayar gibi elektronik aletler, üreticilerinden aldığı destekler sayesinde halen güncel ve kullanılabilir olabiliyor.

Buna en güzel örnek bilgisayarlar. Birkaç yıl gerisinin bilgisayarlarına bakarsanız (8-9 sene öncesinden bahsediyorum) birkaç donanım yükseltmesi ile birlikte en son Windows 10 sürümlerini rahatça kaldırabiliyorlar.

Elbette bu söylediğim telefonlar için çok zor. Benim verdiğim örnekte söylemek istediğim şey ilerleyen zamanların işletim sistemi donanım gereksinimleri pek ilerlemiyor. Özellikle Apple gibi kendi ekosisteminiz var ise. Zamzung gibi üreticiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
2000'li yıllarda ise 1 yıl önce aldığınız cihaz 1 yıl sonra çöp oluyordu. Misal 2003 yılında Pentium 4 alsanız, 2004 yılında Athlon 64 çıkıyordu ve Pentium 4 eski teknoloji oluyordu. Ama 2010'lu yıllardan sonra teknolojinin hızı yavaşladı. O yüzden de 10 yıl önce alınan laptoplar halen iş görüyor. Telefonlarda da 2013 sonrası üretilenler halen daha kullanılabilir durumda.
 

m3081

Silver Sample
Katılım
1 Tem 2021
Mesajlar
477
İfade skoru
713
Açıkçası uzun ömürlü falan değil. Piyasada ki en uzun ömürlü Android cihazlar OnePlus'a ait. Huawei'nin giriş seviyesi modelleri berbat. Orta seviye modelleri de eh işte. Ne iyi ne kötü. Ayrıca Huawei ahlaksız bir şirket. Bir aralar ne kadar doğru bilmiyorum ama kendilerinin Uygur Türklerini tespit etmek için teknoloji geliştirdiği söylentileri dolanıyordu etrafta. Cihazlarının arayüzünü de beğenmiyorum. Bu benim fikrim lakin Huawei abartılacak kadar kaliteli bir firma değil bence. HarmonyOS ile neler yapacaklar göreceğiz ileride.
hocam huawei cihazlar daha iyi oluyor genelde bu arada benim en sevdiğim telefon arayüzü ios ve realme den sonra huawei
harmony os ile birlikte ben huawei'i apple 2.0 olarak görüyorum.
Mesajlar otomatik birleştirildi:

halen daha kullanılabilir durumda.

(telefonu küçültülmüş olarak görün linux paintinde nasıl küçültüleceğini bulamadım)
1627478720509.png
 

Gökkayahan

Gold Sample
Katılım
19 Nis 2021
Mesajlar
778
Çözümler
6
İfade skoru
3.680
Konum
ℓnx + c
2000'li yıllarda ise 1 yıl önce aldığınız cihaz 1 yıl sonra çöp oluyordu. Misal 2003 yılında Pentium 4 alsanız, 2004 yılında Athlon 64 çıkıyordu ve Pentium 4 eski teknoloji oluyordu. Ama 2010'lu yıllardan sonra teknolojinin hızı yavaşladı. O yüzden de 10 yıl önce alınan laptoplar halen iş görüyor. Telefonlarda da 2013 sonrası üretilenler halen daha kullanılabilir durumda.
2010'dan sonra yavaşlayan şey performanstı hocam. Görüntü ve ses teknoloji'leri aynı yavaş hızıyla gelişmeye devam ediyorlar. Ancak hız ve performans öyle olmuyor. Bunlar hep katlanarak gidiyorlar. Hiç yeni modelinde çözünürlüğü ikiye katlanan bir televizyon görmeyiz ama SSD bolca görürürüz :) Bence yavaşlamış da değiller. Teknolojinin farklı kolları çok başka şekillerde ilerliyor ve bunların kimileri birbiriyle uyumlu çalışırken kimilerinin eli kolu bağlı, hiçbir şey desteklemez hale geliyor. Mesela ben 15 yıllık bilgisayarıma 20 yıllık bir ses sistemini 3.5 mm jackla bağlayıp ses alabiliyorum. Ancak bunu yeni bir bilgisayarla da yapabiliyorum. Hatta öyle ki ses sisteminde optik giriş bile mevcut, onla da bağlayabilirim. Bu örnek, hâlâ her şeyiyle kullandığımız bir ürününündü. Bilgisayarda CD okuyucusu, hatta Floppy disket girişi bile var, ancak onu kullanamıyorum. Kalmamışlar artık. Bu örnek de hiçbir şeyiyle kullanamadıklarımızdan. 64 MB'lık değişik bir hafıza kartına benzer şeyi bilgisayara taktığımda donan bir Windows 10 var artık. Teknolojinin hızı bir cümleye sığabilecek bir şey değil.
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
2010'dan sonra yavaşlayan şey performanstı hocam. Görüntü ve ses teknoloji'leri aynı yavaş hızıyla gelişmeye devam ediyorlar. Ancak hız ve performans öyle olmuyor. Bunlar hep katlanarak gidiyorlar. Hiç yeni modelinde çözünürlüğü ikiye katlanan bir televizyon görmeyiz ama SSD bolca görürürüz :) Bence yavaşlamış da değiller. Teknolojinin farklı kolları çok başka şekillerde ilerliyor ve bunların kimileri birbiriyle uyumlu çalışırken kimilerinin eli kolu bağlı, hiçbir şey desteklemez hale geliyor. Mesela ben 15 yıllık bilgisayarıma 20 yıllık bir ses sistemini 3.5 mm jackla bağlayıp ses alabiliyorum. Ancak bunu yeni bir bilgisayarla da yapabiliyorum. Hatta öyle ki ses sisteminde optik giriş bile mevcut, onla da bağlayabilirim. Bu örnek, hâlâ her şeyiyle kullandığımız bir ürününündü. Bilgisayarda CD okuyucusu, hatta Floppy disket girişi bile var, ancak onu kullanamıyorum. Kalmamışlar artık. Bu örnek de hiçbir şeyiyle kullanamadıklarımızdan. 64 MB'lık değişik bir hafıza kartına benzer şeyi bilgisayara taktığımda donan bir Windows 10 var artık. Teknolojinin hızı bir cümleye sığabilecek bir şey değil.
İşin en acı yanı da ne biliyor musunuz? Türk genci teknolojiyi 10 yıl geriden takip ediyor/etmek zorunda. Bugün halen daha 10 yıllık laptoplar kullanan yüz binlerce genç var. Bu 10 yıllık cihazlar çoktan Avrupa'da falan çöp oldu gitti. Teknoloji gibi ulaşılması en basit ve masrafsız şeye bile en zor koşullarda ve en pahalı fiyatlarla ulaşabiliyoruz. Yazık çok yazık...
 

Gökkayahan

Gold Sample
Katılım
19 Nis 2021
Mesajlar
778
Çözümler
6
İfade skoru
3.680
Konum
ℓnx + c
Türk genci teknolojiyi 10 yıl geriden takip ediyor/etmek zorunda. Bugün halen daha 10 yıllık laptoplar kullanan yüz binlerce genç var.
Bunu gözle en görülür haliyle burada sanırım ben yaşıyorum hocam :) Üzülmek veya alamamak bir kenara, bu başlı başına utanç duyulası bir şey ama buranın konusu değil.
 

55superx

Rütbesiz
Katılım
25 May 2021
Mesajlar
390
Çözümler
1
İfade skoru
401
5S gerçekten ısınıyor mu yav, çok dalga geçen olmuş 😀

Valla ben zamanında 4 yıl kadar 5S kullandım ne ısınma ne pil sorunu çektim. Soba denince benim aklıma direkt S4 geliyor 😅
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
5S gerçekten ısınıyor mu yav, çok dalga geçen olmuş 😀

Valla ben zamanında 4 yıl kadar 5S kullandım ne ısınma ne pil sorunu çektim. Soba denince benim aklıma direkt S4 geliyor 😅
Isınıyor. iOS 11 sonrası içine edildi 5S'in. Son zamanlardır da arttı ısınma sıkıntıları. Bende ki 5S'de ısınıyor durduk yere.
 

55superx

Rütbesiz
Katılım
25 May 2021
Mesajlar
390
Çözümler
1
İfade skoru
401
Isınıyor. iOS 11 sonrası içine edildi 5S'in. Son zamanlardır da arttı ısınma sıkıntıları. Bende ki 5S'de ısınıyor durduk yere.
Ben İOS 10 dan sonra bir kaza sonucu bozmuştum kendisini, o zamana kadar kullandığım en iyi telefondu kendisi. İOS 11 ile bu sorunlar pek yakışmamış 5S e ama eski cihaz sonuçta normaldir 😀

Ama dünyada S4 den fazla ısınan telefona daha şahit olmadım, telefon derin dondurucuda ısınıyordu yav 😂
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top