İnceleme Seagate Firecuda 520 İncelemesi

Sonraki rehberde hangi Seagate SSD'yi inceleyelim?

  • Barracuda Q5

    Oy: 3 15,0%
  • Düz Barracuda

    Oy: 8 40,0%
  • Ironwolf Pro 125 (Asla alamayacağız ama yine de incelesek fena olmaz)

    Oy: 8 40,0%
  • Nytro SAS SSD

    Oy: 1 5,0%

  • Toplam oy
    20
  • Anket kapandı .
Silicone Android Uygulaması

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
Kapak Fotoğrafı.png

- Seagate Firecuda 520-
-İncelemesi-
Hepinize merhabalar saygıdeğer Silicone halkı, bugün sizlerle birlikte Seagate’in PCI-e 4.0 kanadında ki iddialı SSD’si Firecuda 520’yi inceleyeceğiz.

Seagate özellikle 2018 yılından beridir SSD pazarının HDD pazarını tehdit altına sokması nedeniyle SSD işine ayrı bir yoğunluk duyuyor. Bundan önce zaten halihazırda kurumsal tabanda SSD üreten Seagate, artık tüketiciler içinde SSD’ler üretmeye başladı. Bu inceleyeceğimiz Firecuda 520 için Seagate’in en iyi tüketici NVMe SSD’si diyebiliriz. Ironwolf ve üstü daha çok kurumsal amaçlı olduğu için onları dahil etmiyorum.

| Dış Tasarım |

ön yüzey.png

SSD’nin ilk olarak ön yüzüne bakalım. Firecuda 510 ile oldukça benzer bir etiket tasarımına sahip. Lakin bu sefer PCB’miz Siyah. Yani oldukça şık bir PCB’si var bence. PCI-e Gen4 olduğu vurgulanmış etiketinde. Ayrıca yazı fontunun Firecuda 510’a göre daha küçük olduğunu söyleyebiliriz.
arka yüzey.png

Arka taraf etiket tasarımı aynı Firecuda 510 ile. Çok bir yorum yapmaya gerek yok çünkü arka etiket tasarımı hiç önemli bir unsur değil. Çoğu firma öylesine bir etiket koyar oraya. Yine de hoş duruyor bence.

| Kontrolcü |

Kontrolcü.png

Bu SSD’de kontrolcü koltuğunda Phison’un E16 kontrolcüsü oturmakta. E16 kendisinden önceki E12’nin Overclock yapılmış bir hali denebilir. 2019 yılında çıkan bu kontrolcü 4 çekirdek ve 8 kanaldan oluşmakta. En fazla 5000 MB/s sıralı okuma ve 4400 MB/s sıralı yazma hızlarını destekliyor. Ayrıca rastgele okuma ve yazmada (sistem hızını belirleyen değerler) 750K IOPS değerlerine çıkabiliyor. Sıralı hız anlamında kendisinden sonra çıkan E18 ve Samsung’un Elpis kontrolcülerine nazaran daha az performans gösterse de IOPS değerleri olarak yakın sayılabilir onlara. Phison bu kontrolcüyü biraz acele çıkarttığı için tam olarak PCI-e 4.0’dan yararlanamıyor. O yüzden kendisine E12+’da denebilir. Yine de güçlü ve güzel bir kontrolcü.

Ek olarak bu kontrolcü Seagate tarafından modifiye de edilmiş. Diğer E16 kullanan SSD’lerde kontrolcü üzerine “Phison” yazarken Seagate burada E16 kontrolcüsünün üzerine kendi markasını ve kendi ürün kodunu yerleştirmiş. Bu yüzden bazılar Seagate’in kendi kontrolcüsünü kullandığını düşünebilir ama aslında modifiye edilmiş bir Phison oluyor kontrolcüleri. Özel ürün yazılımı çalıştırıyor.

| NAND Yongaları |

NAND Yongaları.png

SSD’de Toshiba’nın BICS4 NAND yongaları bulunuyor. 3D TLC ve 96 katmanlı NAND yongaları barındırıyor yani. 96 katmanlı yongalar yeni yeni üretilmeye başlandığı için güncel NAND yongaları barındırması çok iyi. Bu BICS nedir diye soracak olursanız kısaca açıklayalım. Toshiba’nın 3D NAND’larına verdiği bir isim kendisi. BICS’ler şu an 5 nesilden oluşmaktadır. BICS 32 katman, BICS2 48 katman, BICS3 64 katman, BICS4 96 katman ve BICS5 128 katmandır. Henüz BICS5 piyasaya çıkmasa da geliştirildiği biliniyor. NAND yongaları hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek için şu rehberime göz atabilirsiniz;

| DRAM |

DRAM.png

SSD’de Sk Hynix LPDDR4 DRAM modülleri bulunmakta. 500 GB ve 1 TB’da 1 GB, 2 TB’da 2 GB boyutunda bu DRAM modülleri. Oldukça yeterli ve büyük bir miktar. LPDDR4 olması da iyi. Ki böyle bir SSD’de zaten LPDDR3 kullanılması saçma olurdu. DRAM hızı ile ilgili bir bilgi bulamadım. Ama yüksek ihtimalle 2400-2600 MHz arasında çalışıyor bu DRAM. DRAM nedir bilmeyenler şu rehberime göz atabilirler;

| Hız Meselesi |

Hızlar.png

Gelelim hız meselesine. Bu SSD’nin hız konusu biraz karışık. Özellikle 500 GB kapasitesine evlatlık muamelesi yapılmış. 500 GB kapasitesinde vadedilen yazma hızı 2500 MB/s. PCI-e 4.0 olarak konumlandırılan bir SSD’ye göre çok ama çok düşük bir değer. Yine de bu SSD’nin 2019 yılında çıkış yapmış olduğunu düşünürsek normal bence. PCI-e 4.0’ın ilk temsilcileriydi çünkü bunlar. Haliyle eksikleri de var. Phison E16 yazının başlarında dediğim gibi aceleyle çıkartılmış bir kontrolcü. Yine de daha yüksek olmasını beklerdim bu hızın. Üzdün Firecuda 520. :(

Diğer kapasitelerde ise Phison E16 hangi hızlara kadar çıkabilmişse o hızları vadetmişler. 1 TB kapasitesinde rastgele okuma hızında özel ürün yazılımı sayesinde tam 10.000 IOPS’luk bir artış sağlanmış. Fena değil. IOPS değerleri genel olarak tatmin edici SSD’nin. Tabii bu sizin sisteminize göre değişecek bir olay. Her sistem 750.000 IOPS hızları görecek kadar iyi değil maalesef. İşlemci ve anakartın kalitesi belirliyor bu hızı.

Hız Testleri.png

Şimdi gelelim testlere. Öncelikle 500 GB ve 1 TB kapasitelerinin testlerini göstereceğim. 2 TB kapasitesine ait bir test bulamadım. Ama 1 TB ile 2 TB aynı hızları vadettiği için, 1 TB kapasitesinin hız sonuçlarını 2 TB içinde düşünebiliriz.

500 GB modeli vadettiği hızları veriyor. Yazma hızı gerçekten çok düşük ve PCI-e 4.0 standardına uygun değil. Ama okuma hızı PCI-e 4.0 hızlarına ulaşmış. Dediğim gibi bu SSD PCI-e 4.0’ın ilk temsilcilerinden. Haliyle kontrolcüsü E16’da bir PCI-e 4.0 demosu. 1 TB kapasitesi de aynı şekilde vadedilen değerleri vermiş. Hız anlamında oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim 1 TB’ın.

| Hız Karşılaştırması |
Normalde SSD incelemelerinde ben diğer SSD’ler ile hız karşılaştırmalarını koymam. Ama ilk kez bu yazımla bunu da yapacağım. Diğer E16 kontrolcülü rakiplerine göre hızlı mı yavaş mı hep birlikte göreceğiz.

Hız Karşılaştırması.png

Şu an yukarıda ki görselde 1 TB Firecuda 520, 1 TB Corsair MP600 ve 1 TB Gigabyte Aorus’un hız karşılaştırmasını görüyorsunuz. Aynı hızları veriyorlar. Hiçbir farkları yok ufak tefek oynamalar dışında. E16 kontrolcülü SSD'lerin hepsi aşağı yukarı aynı hızları veriyor.

| TBW ve Garanti |
TBW ve Garanti.png

TBW değerleri çok iyi. Dayanıklılık anlamında bir sıkıntı yaşatmayacaktır. Firecuda serisi genel olarak TBW anlamında iyi işler çıkartan bir seri. Ayrıca 5 yıl garanti ve 3 yıllık ücretsiz veri kurtarma hizmeti de sunuluyor. Seagate’in bu hizmeti benim gerçekten çok hoşuma gidiyor. Verilerimizin arkasında durmaları güzel. Kişisel görüşüm bu yönde benim. :)

| Yazılım |

Yazılım.png

Yazılım olarak Seagate’in SeaTools SSD GUI yazılımını kullanmakta. Bu yazılım ile SSD sağlık değerlerini takip edebilir, yazılım güncellemelerini yapabilir ve çeşitli testler yapabilirsiniz. Ki sadece Windows değil Linux ile de uyumlu bir yazılım. macOS sürümü maalesef yok. QT (bir GUI geliştirme aracı) ile yazılmış bir yazılım kendisi. Her yıl veya her ay güncelleme aldığı içinde güncel bir yazılım.

- Fiyat ve Kapanış -
Şimdi o kadar inceledik, ettik ama bu SSD'nin stokları bitti arkadaşlar. Haliyle fiyatları yok. Evilol Chia Coin'den mi ötürüdür bilmiyorum stokları tükenmiş tamamen. Şu sıralar yaşanan çip krizinden ötürü de SSD üreticileri stok tedarik etmekte epey zorlanıyor. O yüzden bir fiyat bilgisi geçemeyeceğim. Ama hatırladığım kadarıyla 980 PRO ile aşağı yukarı aynı fiyatlardaydı. 500 GB kapasitesi 1400-1500 TL arası gidiyordu. Kişisel görüşümü soracak olursanız kesinlikle alınmazdı bu fiyatta. Vadedilen hızlar iyi ama 500 GB kapasitesinde ki yazma hızına yapılan üvey evlat muamelesinden ötürü ben almazdım. Gerçi PCI-e 4.0 anakart yok hepimizde. Diğer özellikler bakımından da iyi bir SSD.

Yine de benim tavsiyem eğer PCI-e 4.0 bir SSD alacaksanız Phison E18 SSD'leri bekleyin. Phison E18 şu an Phison'un en iyi NVMe kontrolcüsü olup, Samsung Elpis'in rakibidir. E16 gibi aceleyle çıkartılmadığı içinde gerçekten iyi bir kontrolcü. E16'ya göre büyük geliştirmeler de içeriyor. E12'nin tam olarak devamı denebilir E18 için. Henüz çok bir SSD yok Phison E18 kullanan. Olanlar da ülkemizde yoklar. O yüzden şu an PCI-e 4.0 ülkemizde yalan oldu denebilir. Maalesef çip krizi bitmedikçe ve şu Chia Coin belası gitmedikçe de yalan olacak. Tüm her şeyden bahsettiğimize göre kapanışı da yapalım. Bir sonraki incelemede hangi SSD'yi incelememi isterseniz anket kısmından seçerseniz sevinirim. Hepinize iyi günler ve iyi silikonlar diliyorum. :)
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁

Mr. Edri

Gold Sample
Katılım
28 Mar 2021
Mesajlar
969
Çözümler
5
İfade skoru
3.836
Konum
-
Chia sağolsun bir süre böyle üst segment m2 ssd'lerin yüksek boyutku halleri görüleneyecek gibi.
Bu arada tbw yazan yerde 500gb yerine 50gb yazmışsınız.
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
Chia sağolsun bir süre böyle üst segment m2 ssd'lerin yüksek boyutku halleri görüleneyecek gibi.
Bu arada tbw yazan yerde 500gb yerine 50gb yazmışsınız.
Yeni fark ettim ha. Evilol Ama geçti artık. Photshop'u açmaya eriniyorum şu an kapattığım için. Bir ara düzenleriz.
 

hüseyin aktepe

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
28 Mar 2021
Mesajlar
1.824
Çözümler
13
İfade skoru
13.287
Konum
CArL.
Elinize sağlık, çok güzel olmuş bu sefer.
Bu arada hocam hiçbir SSD kimsenin malı değil sonuçta, istediğinizi inceleyin :d
Ben bayağıdır SSD konusu açmıyorum zaten, sıkıldım şu aralar.
Forum için yeni bir liste yapma planım var şimdilik, ona kafa yoruyorum.
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
Elinize sağlık, çok güzel olmuş bu sefer.
Bu arada hocam hiçbir SSD kimsenin malı değil sonuçta, istediğinizi inceleyin :d
Ben bayağıdır SSD konusu açmıyorum zaten, sıkıldım şu aralar.
Forum için yeni bir liste yapma planım var şimdilik, ona kafa yoruyorum.
Benimde çok rehber yapasım yok hocam öyle. Bugün 4 gün sonra büyük hacete çıkınca rehber yapasım geldi. Evilol Görseller çok uğraştırıyor beni. Yoksa rehber yapmak kolay iş.

SSD Listesi V4'mü geliyor yoksa???
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top