Nedir Bu Dergi?

Silicone Android Uygulaması
Dergi, belli süre aralıklarında yayınlanan, genellikle kuşe veya mat kağıda basılan ya da son zamanlardaki gibi elektronik ortamdan yayınlanan süreli bir yayındır.
Ne vardır bu dergilerde? Dergilerde çeşitli konulara ilişkin haber, makale, eleştiri, inceleme ve araştırmanın yanı sıra renkli fotoğraflar, resimler ve karikatürler de yer almaktadır.
Çoğumuzun çocukluğunda en çok sevdiği dergiler vardır. Mesela benim, PCNET, CHIP, LEVEL gibi sevdiğim birçok dergi vardı. Teknoloji geliştikçe artık bilgi şu an size aktardığım gibi, online ortama taşındı.
Bilgiye erişmek kolaylaştı, istenen aranan her şey kolayca önümüze seriliyor. Eskiden bir dergi aldığımızda yaklaşık diğer sayının gelmesi için bir ay kadar beklerdik. Her ne kadar olumlu yönleri olsada dergi almanın zevki her zaman bir başkadır. Lafı çok uzattım :) Biraz da derginin tarihçesinden bahsedeyim sizlere, bahsetmeden önce güzel ve efsane diyebileceğimiz bir derginin fotoğrafını koyuyorum sizlere.
martkapak.jpg
Derginin kısa bir tarihçesi ve gelişme yolundaki zorlukları;
Bilinen en eski dergi, 1663'te Hamburg'da yayımlanan edebiyat ve felsefe dergisi Erbauliche Monaths Unterredungen'dir. İlk bilimsel dergi ise Journal des Savants adlı yayındır.1731'de Londra'da yayımlanan The Gentleman's Magazine ilk genel kültür dergisidir. Edward Cave, "Sylvanus Urban" takma ismi ile, bu derginin ilk editörü olup dergi (magazine) ismini ilk kullanandır. Arapça kaynaklı makhazin (ambar) isminden türemiş askeri kökenli materiel (askeri ambar) İngilizce isim kökenidir. Osmanlı basınının ilk Türk dergisi, 1849 yılında çıkan ve 26 sayı yayımlanan Vekayi-i Tıbbiye adlı mesleki dergidir.

Derginin gelişim sürecinde gazete ve dergi arasındaki fark neredeyse yoktur. Nitekim II. Mahmud döneminde Moniteur Ottoman adı altında 1831'de çıkarılan gazete, Osmanlı'daki ilk süreli yayındır. Bu gazete Osmanlı'daki ilk resmî gazete olup Babıali'de Alexandre Blacque tarafından basılmıştır. Gazetenin isminin Fransızca Le Moniteur Universel adlı gazeteden esinlenildiği düşünülmektedir. Moniteur Ottoman birkaç ay sonra Takvim-i Vekayi adıyla Osmanlı Türkçesi olarak yayımlanmaya başlamıştır. Gazetenin 1940'lı yıllarda yayınına son verilmiştir.

Batı'da Sömürge dönemlerinde yayıncılık çok pahalı bir sektördü. Özellikle ABD'de kağıt ve matbaa mürekkebi ithal mal olarak vergilendirildi ve bunların kaliteleri tutarsızdı. Eyaletler arası tarifeler ve kötü karayolu sistemi, bölgesel ölçekte bile dağıtımı engeliyordu. Buna rağmen bu dönemde pek çok dergi piyasaya sürüldü ancak çoğu birkaç baskıda başarısız oldu. Benjamin Franklin, 1741'de Amerikan kolonilerinin ilk dergilerinden biri olan General Magazine ve Historical Chronicle'ı tasarladı. Yine Thomas Paine'in editörlüğünü yaptığı Pennsylvania Magazine, kısa bir süre yayınlandı. Bu dergide Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi metnini içeren son sayı 1776'da yayınlandı.

Gördüğümüz gibi derginin gelişim süreci oldukça karanlık yollardan bile geçmiş. Her ne kadar gelişim süreci merak edilse de bizler dergilerin o ayki sayılarını bulmak için hemen almak için uğraştığımız günleri özlemle çekiyoruz yani en azından ben öyle. Bazen bilgi erişimi kolay olunca önemsenmiyor, verilen zahmet ve bekleyişten sonra bilgi her zaman bize daha öğrenilesi ve zevkli gelmiştir. Teknoloji gelişmesi her ne kadar güzel olsada gün geçtikçe zevklerimizin öldüğünü hisseder gibiyim. Belki de eskileri seven bana öyle geliyordur. Bugün elimden geldiğince dergiden bahsetmeye çalıştım, umarım zevkle okur ve beğenirsiniz.

Artık veda vakti. Kendinize çok çok iyi bakın, hayatta hiçbir şeyin hayallerinize engel olmasına izin vermeyin. Son olarak kendisi şahsen hoşuma giden, rahatlatan, eski günlere götüren bir oyun müziğini sizlerle paylaşmak ve günün müziği olarak seçmek istiyorum. Hoşça kalın görüşmek üzere :)
 
Son düzenleme:

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top