Başarılı Kurulum Lenovo Y50-70 | OpenCore MacOS Mojave

Silicone Android Uygulaması
Öncelikle herkese selamlar. Geçtiğimiz günlerde @BABER ve @The Executioner 'in yardımlarıyla Lenovo Y50-70 laptopuma başarılı bir şekilde MacOS Mojave'yi gereken bütün driverları ile kurdum. Kendilerine çok teşekkür ediyorum destekleri için. Bunun üzerine aynı işlemi uygulamak isteyenler için bir rehber oluşturmak istedim.

ÖNEMLİ: BU REHBERDEKİ KURULUMU UYGULADIĞINIZDA DİSKİNİZ ÜZERİNDE BULUNAN DOSYALAR SİLİNECEKTİR. ÖNEMLİ DOSYALARINIZ VAR İSE YEDEKLEMENİZ GEREKMEKTE.

İlk olarak neden Mojave'yi tercih ettiğimi açılayayım. MacOS NVDIA ekran kartlarını desteklemediği için ekran kartı olarak işlemcimizin Intel HD Graphics 4600 onboard ekran kartını kullanmamız gerekmekte. Mağlum, bu onboard ekran kartı pek güçlü olmadığı için daha randımanlı çalışması adına MacOS Mojave'yi tercih ettim.


Kurulum için ilk önce USB mizi oluşturmamız gerekiyor. MacOS Mojave'nin RAW kurulum dosyasını cihazımıza indiriyoruz. Ardından indirdiğimiz RAW dosyasını Rufus yazlımı ile USB mize yazıyoruz. Yazma işlemi bittikten sonra cihazımız için hazırlanmış olan EFI dosyasını indiriyoruz.


İndirdiğimiz dosyanın içinde EFI klasörü bulunmakta. Hazırlamakta olduğumuz kurulum USB sinin içindeki EFI klasörünü silip, yerine indirdiğimiz dosyadaki EFI klasörünü atıyoruz.


Bu aşamaları tamamladıktan sonra kurulum USB miz hazır hale geliyor. Buraya kadar bütün aşamaları doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olduktan sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıp BIOS'a giriyoruz.

BIOS'ta yapmamız gereken değişiklikler:

BIOS'a ilk girdiğinizde Exit sekmesi altında bulunan "Load Default Settings" ile BIOS'umuzu resetliyoruz.
Resetledikten sonra Boot sekmesine altında bulunan "Boot Mode" u UEFI yapıyoruz
Configuration sekmesi altında bulunan "Sata Controller Mode" u AHCI'ye alıyoruz.
Yine Configuration sekmesi altında bulunan "Graphic Device" ı UMA Graphic'e alıyoruz
Yine Configuration sekmesi altında bulunan "Intel Virtual Technologhy" i Disabled yapıyoruz.
Security sekmesi altında bulunan "Secure Boot" u Disabled yapıyoruz.
Exit sekmesi altında bulunan "OS Optimized Defaults" seçeneğini Disable yapıyoruz.


Artık BIOS ile işimiz bitti, exit menüsünde "Exit Saving Changes" diyerek devam ediyoruzç. USB yi cihaza takıyoruz ve USB den boot ediyoruz. Karşımıza gelen ekranda Install MacOS seçeneğini seçiyoruz. Seçimi yaptıktan sonra ekranda kodlar akmaya başlayacak. Bu aşamada kurulum ekranı gelinceye kadar bekleyeceğiz. Daha sonra karşımıza bir ekran ve 4 adet seçenek gelecek. Gelen seçeneklerden Disk İzlencesini seçiyoruz. Gelen sayfada sol üstte bulunan "Görünüm" tuşunun yanındaki aşağı oka basıyoruz ve tüm aygıtları göster diyoruz. Bu işlemi uyguladıktan sonra diskiniz direkt olarak kendi adıyla soldaki bölümde belirecektir.

Diskimizi seçiyoruz ve "Sil" tuşuna basıyoruz. Gelen ekranda diske bir isim vermeniz gerekmekte. Dilediğiniz ismi verebilirisinz. Biçimi "APFS", Düzeni "GUID Bölüntü Haritası" olarak seçtikten sonra sil tuşuna basın. Diskinizin biçimlendirme işlemi bittikten sonra disk izlencesini kapatıp "macos Mojaveyi yükle" seçeneğini seçip devam ediyoruz. Karşımıza disk seçme ekranı gelecek. Biçimlendirdiğimiz diskimizi seçip devam ediyoruz. Bu aşamada MacOS sistemimize kuruluyor. Kurulum işlemi bittikten sonra cihaz kendini yeniden başlatacak. Eğer USB den otomatik olarak boot etmezse cihazı yeniden başlatıp USB den boot edin. USB den boot ettikten sonra karşımıza gelen ekranda NVram Reset seçeneğini seçiyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra cihaz yeniden başlayacak. Yeniden başladıktan sonra gelen ekranda MacOs Mojaveyi seçip devam ediyoruz. Ekranda kodlar akmaya başlayacak kurulum ekranımızın gelmesini bekliyoruz. Arayüz geldikten sonra sizlere birkaç ayar seçtirecek. Dil, klavye, ülke, verilerini paylaşmak istiyor musun vs. Klasik bir MacOs kurulumu.


Bu aşamaları tamamladıktan sonra MacOS arayüzüne gelmiş olmanız gerekmekte. Eğer bir hata ile karşılaştıysanız yorum olarak belirtebilirsiniz.

Cihazımız açıldıktan sonra OpenCore u diskimize yüklememiz gerekiyor. Bunu yapmak için ilk önce USB mize giriyoruz. Kurulumdan Sonra Gerekenler isimli klasörün içindeki OpenCore Configurator yazılımını masaüstümüze atıyoruz(Başka bir yere atabilirsiniz, fark etmez).
Ardından yazılımı çalıştırıyoruz. Eğer güvenilir olmayan üretici hatasını alıp yazılımı çalıştıramazsanız, programa sağ tıklayın ve aç diyin. Ardından gelen uyarıda aç dedikten sonra program açılacaktır. Programı açıktan sonra üst bardan Tools>Mount EFI seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza gelen disk ekranında pencerenin alt tarafında bulunan EFI Partitions kısmında yanında isminin sonunda "(MacOS, Preboot, Recovery, VM)" yazan diskimizin en sağında bulunan Mount Partition tuşuna tıklıyoruz.

Cihazımızın şifresini girdikten sonra Open Partition tuşuna tıklıyoruz. Açılan Finder ekranındaki EFI klasörünü siliyoruz, USB mizin içindeki EFI klasörünü sildiğimiz EFI klasörünün yerine atıyoruz. İşlemi yaptıktan sonra finder ekranını ve OpenCore Configurator ile işimiz bitiyor. USB nin içindeki kurulumdan sonra gerekenler klasörünün içindek Heliport.dmg dosyasını açıyoruz ve Heliport yazılımını kuruyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra USB mizi çıkarıyoruz ve bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Karşımıza gelen seçim ekranında NVram reset seçeneğini seçiyoruz. Cihaz yeniden başladıktan sonra gelen seçim ekranında MacOS u seçerek devam ediyoruz. Cihazımız açıldıktan sonra launchpadden Heliport yazılımını çalıştırıyoruz ve bu şekilde WIFI gelmiş oluyor. Heliport yazılımını cihazı her başlattığınızda elle çalıştırmanız gerektiğini ayrıca belirtmek isterim.

Bütün bu işlemleri uyguladıktan sonra hackintosh kurulumunuz tamamlanmış oluyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Herhangi bir hata almanız durumunda yorum atarak belirtebilirisiniz.
Screen Shot 2021-05-25 at 13.29.00.png
 
Son düzenleme: Moderatör:

yigit

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
30 Mar 2021
Mesajlar
2.148
Çözümler
30
İfade skoru
12.098
Konum
🫠
Hocam kurulum yaparken fotoğraf çekmedim ve başka USB im olmadığı için formatlamak zorunda kaldım. O yüzden fotoğraf atamıyorum kusura bakmayın.
Sildiniz mi yani Mac'i? Ben sadece masaüstü görseli paylaşın demek istemiştim. :)

Shift+Win+3 tuşları ile ekran resmi alabilirsiniz.
 

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
Hayırlı olsun hocam. :) Bu cihaz ile Big Sur'da çalışır ama esas önemli olan sistemin stabilitesi tabii ki. Mojave daha iyi bir tercih olmuş.
 

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁
Big Sur zorlar diye düşündüğümüz için bunu kurmuştuk.
Destek verilse Yosemite bile kurarım ben açıkçası. Evilol Stabil sürümler bunlar yeni çıkanlara göre. Ama tarayıcı sıkıntısı var işte. @Tahir Karabekiroğlu hocam El Capitan kurdu mesela. Şu an tarayıcı konusunda bir kıtlık çekiyor kendisi.
 

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top