İnceleme Asus USB-N10 B1 Wi-Fi Alıcı İncelemesi: Hackintosh Bileti

Silicone Android Uygulaması
Kapak.png

- Asus USB-N10 B1 Wi-Fi Alıcı -
- İncelemesi -
- Hackintosh Bileti -

Hepinize merhabalar Silicone halkı, bir süredir elimde inceleyecek bir ürün olmadığı için inceleme konusu yazamıyordum. Lakin geçenlerde en sonunda Vatan üzerinden 109 TL'ye sipariş ettiğim Asus USB-N10 Wi-Fi alıcım Perşembe günü nihayet elime ulaşmıştı. UPS'nin yavaş transfer hızından ötürü epey gecikti kargom. Neyse kargo şirketi ile ilgili eleştiri yapmayacağız burada. Amacımız ürünü incelemek. O halde başlayalım mı millet? Evet evet, duyuyorum sizi. Evilol Başla diyorsunuz. O zaman haydi bismillah, incelemeye geçelim.

- Ürünü ve Kutusunu İnceleyelim, Kurcalayalım -
IMG_7105.jpg

Öncelikle bu kadar şık bir kutu beklemiyordum açıkçası. Çünkü bu USB-N10 baya eski bir Wi-Fi alıcı. Öyle ki çıktığı zamanlar daha OS X Mountain Lion yeni çıkmıştı. Evilol O yüzden de çoğu incelemesinde 2010'lardan kalma bir tasarıma sahip kutu vardı.
1_big.jpg
Lakin bana gelenin kutusu gerçekten şık. 2020 üretimi olduğunu belirteyim. Kendisini Vatan'dan aldığım için eğer almayı düşünenler olursa 2020 versiyonunun geleceğini belirteyim.

IMG_7106.jpg

Kutumuzun arkasında tam 27 tane dilde ürünün özellikleri yazmakta. Ayrıca İngilizce şekilde birkaç bilgilendirme metni yer alıyor.

IMG_7107.jpg

Kutumuzun altında ise ürün ile ilgili özellikler yer almakta. Ayrıca kutu içeriğinden de bahsediliyor. Bendeki model 2020 üretimi yukarıda dediğim gibi. Altında ki etikette hangi tarihte üretildiği yazmakta.

IMG_7109.jpg

Kutumuzun içerisinden 3 adet ne idüğü belirsiz belge, bir tane çağımızın gerisinde kalmış zavallım CD ve kimselerin okumaya dahi tenezzül etmediği kullanım kılavuzu çıkıyor. Ayrıca USB adaptörümüz de kutudan çıkıyor. Bu çok önemli bilgiyi verdikten sonra gelin hep beraber USB adaptörümüze de yakından bakalım.

IMG_7111.jpg

USB adaptörümüz oldukça küçük ve kompakt bir yapıda. Kablosuz Mouse adaptörü ile küçüklük konusunda kıyasıya kapışırlar. Bu minnacık şeyin içerisinde Realtek'e ait 802.11n Wi-Fi 4 çipseti mevcut. Wi-Fi 6'ya geçtiğimiz şu günlerde Wi-Fi 4 olması biraz kötü bu miniğimizin. Ama böyle küçük bir şeyde Wi-Fi 6 beklemek de saçma olur tabii ki. 90-100 TL arası bir fiyatı var zaten.

IMG_7112.jpg

Hemen altında "ASUS" logosunu görüyoruz. Oradan mavi bir ışık yanıyor ayrıca. Wi-Fi üzerinde işlem yaptıkça o ışık yanıp sönüyor. Böylece adaptör çalışıyor mu çalışmıyor mu görebiliyorsunuz.

IMG_7114.jpg

Hemen adaptörümüzün arkasını çevirdiğimiz de ise MAC adresi ve seri numarasını görebiliyoruz ürünün. Genel olarak bakarsak çok küçük bir ürün. Küçük olduğu için cihazınız da fazla yer kaplamayacaktır. Böylece yerden tasarruf etmiş olacaksınız. Lakin benim tavsiyem bu ürünü mümkünse cihazınıza takıp, bir daha hiç çıkarmamanız. Bu kadar küçük olunca haliyle kaybolması ihtimali artıyor. Kaybolursa bulmanız aynı samanlıkta iğne aramak gibi olacaktır. :)

| Teknik Özellikimsiler |
Teknik Özellikimsiler.png

Alıcımızın özelliklerini yukarıda ki resimden görebilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse; kendisi Wi-Fi 4 destekli, USB 2.0 arayüzünü kullanan, 2.4 GHz ve 150 Mbps aktarım hızlarına kadar çıkabilen bir Wi-Fi alıcı. Windows, GNU/Linux ve macOS ile çalışabilmekte. İşte macOS ile çalışabildiği için Wi-Fi kartı desteklenmeyenler için büyük bir nimet diyebilirim bu alıcı için. macOS Sierra ve High Sierra ile denedim ve sıkıntısız, akarsız, kokarsız çalıştı. Mojave, Catalina ve Big Sur ile de sıkıntısız çalışıyor. O yüzden inceleme başlığında belirttiğim gibi, kendisi bir "Hackintosh" biletidir benim için.

150 Mbps olması fena değil. Türkiye'de zaten 150 Mbps'nin üzerinde interneti olanların sayısı sineğin kromozom sayısından daha az. Evilol Bizi burada alakadar eden çekim gücü olacak. 2.4 GHz olduğu için çok bir şey beklemeyeceğiz çekim konusunda. Küçük olduğu için kendisi kadar içerisinde bir anten var. Dışında anten olan alıcılara göre daha az çekecektir. O yüzden şimdi hep beraber çekim gücüne bakalım.


| Test Masası |
Teste başlamadan önce bir internet yapılandırmamıza bakalım;
>İnternet: TurkNet
>Maksimum Altyapı Hızı: 60 Mbps
>Modemin Konumu: Oturma Odası
>Modem: Huawei HG658 V2

- 1. Test: Modeme 20-30 metre uzaklık -
1622470018940.png

Odamdan yaptığım testte 17.84 Mbps indirme ve 2.11 Mbps yükleme hızı aldım bu alıcı ile. Maalesef buranın altyapısı berbat olduğu için altyapım en fazla 60 Mbps internet destekliyor. Onu da zar zor alıyoruz TT sağ olsun. Neyse ağzımı bozmayacağım. :)

- 2. Test: Modeme 15-10 metre uzaklık -
1622470341723.png

Bu sefer biraz daha iyi çıktı sonuçlar. 22 Mbps indirmeyi gördük. Yükleme hızında çok büyük bir değişiklik yok. Ping biraz daha azaldı. Yani böyle küçük bir adaptör için fena değil. Çekim gücünde bir sıkıntı yok. 4 veya 5 diş çekiyor genellikle. Hackintosh'da internet üzerinde gezerken herhangi bir yavaşlık söz konusu olmadı.

- 3. Test: Modemin dibindeyiz -
1622470732815.png

Bu testi modemin dibinde yaptım. Sadece 2 Mbps bir artış oldu indirme hızında. Yükleme hızı ise hafif bir oynadı ama çok büyük bir artış değil. Ping ise modemin dibindeyim halen daha 20'nin üstünde. :rolleyes: Bu testleri yaparken maalesef tüm internete bağlı cihazların bağlantısını keserek yapmadım. İnternete bağlı olması gereken cihazlarım var. İnternet üzerinde hafif bir yük olduğunu da hesaba katarsak adaptör fena değil. Hız konusunda böyle küçük bir şey benim dandik internetim ile de iyi iş çıkartıyor. Laptop'un içerisinde bulunan BCM4313 Wi-Fi kartı ile performansı tamamen aynı. O yüzden Hackintosh'da dediğim gibi bir sıkıntı çekmedim. Windows üzerinde BCM4313 ile nasıl performansa alıyorsam, N10 ile Hackintosh üzerinde aldığım performansta o şekilde.

| Kapanış ve Alınır mı Sorunsalı |
Bir incelemenin daha sonuna geldik. Bu sefer çok konuşmayacağım ve direkt cevabı vereceğim. Paranız varsa daha iyi adaptörlere bakın. Asus USB-N10 performans olarak kesinlikle kötü değil. Boyuna göre iyi iş yapıyor. Lakin eğer bütçeniz artarsa AC53 var. AC53 bunun Wi-Fi 5 ve 300 Mbps hızlara çıkan kardeşidir. Onun dışında TP-Link kanadında da N10'dan çok daha iyi alternatifler var. Hackintosh için ucuz yoldan Wi-Fi meselesini halletmek istiyorsanız N10 alabilirsiniz. Kesinlikle Hackintosh için üzmeyecektir. Ama masaüstü için alıyorsanız ve Windows kullanıyorsanız kesinlikle antenli Wi-Fi alıcı modellerine bakın. Laptop üzerinde iyi çekebilir ama masaüstünde böyle sonuçlar vermeyecektir. 109 TL'ye kesinlikle aldığıma değdi şahsen. Hackintosh için daha ömür boyu Wi-Fi sıkıntısı çekmeyeceğim. :)

Hepinize iyi günler ve iyi silikonlar diliyorum arkadaşlar. :astalavistababy:

PossibleTurco™ 2021
 
KS
PossibleTurco

PossibleTurco

Platinum Sample
Katkıda Bulunan
Katılım
10 Nis 2021
Mesajlar
3.358
Çözümler
16
İfade skoru
19.213
Konum
👁 Quake Engine'ın İçinde 👁

P0WeR

Silver Sample
Katılım
30 Mar 2021
Mesajlar
797
Çözümler
9
İfade skoru
2.283
broganOS kuracağım. Brogan, no
Önce çıkarmak lazım demi Brogan, no

Laptopunun desteği olmayan ya da masaüstüne almak isteyenler düşünebilir. Mac OS için kullanacaksa tabi.
- 2. Test: Modeme 15-10 metre uzaklık -
1622470341723.png

Bu sefer biraz daha iyi çıktı sonuçlar. 22 Mbps indirmeyi gördük. Yükleme hızında çok büyük bir değişiklik yok. Ping biraz daha azaldı. Yani böyle küçük bir adaptör için fena değil. Çekim gücünde bir sıkıntı yok. 4 veya 5 diş çekiyor genellikle. Hackintosh'da internet üzerinde gezerken herhangi bir yavaşlık söz konusu olmadı.

- 3. Test: Modemin dibindeyiz -
1622470732815.png
Max 25 Mbps çok zorlama diyor. Evilol
 

mutlu pide

Gold Sample
Katılım
13 Nis 2021
Mesajlar
1.034
Çözümler
3
İfade skoru
2.016
Konum
engineer gaming
Hocam yazılar öyle nasıl ortalanıyor?
 

mutlu pide

Gold Sample
Katılım
13 Nis 2021
Mesajlar
1.034
Çözümler
3
İfade skoru
2.016
Konum
engineer gaming

Bu içeriği görüntüleyen kullanıcılar

Silicone Makale

Yeni konular

Silicone YouTube

Top